Visit Sponsor

Objavio 22:22 Bajina Bašta, Drina, Zanimljivosti

Drina poribljena mladicom

Puštanjem 300 mladica u reku Drinu u mestu Perućac kod Bajine Bašte, Ministarstvo životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja započelo je organizovano poribljavanje vodotokova u Srbiji. Kroz projekat:”Veštački mrest mladice i lipljena na ribnjaku Vrelo u Perućcu”, odgajeno je ukupno dve hiljade jedinki pastrmke, koja će naredne godine biti puštena u Drinu. Akciju su podržali korisnici svih ribarskih područja, izražavajući entuzijazam za organizovanje sličnih zajedničkih projekata.

– Ovo je prvo poribljavanje Drine nakon 10 godina. Projekat je realizovan na inicijativu člana Saveta za ribarstvo Vanje Grbića i uz entuzijazam korisnika Ribarskog područja “Srbija – zapad” – “Ekoribarstvo” iz Valjeva, a finansirao ga je Fond za zaštitu životne sredine. To je samo početak, Ministarstvo je raspisalo javni poziv za poribljavanje vodotokova na kojima je to neophodno i gde je najkritičnije – ukazala je pomoćnica ministra životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Danica Baćanović.

Prema rečima člana Saveta za ribarstvo Vanje Grbića, nakon dužeg niza godina započeta je revitalizacija jedne od najznačajnijih reka koje protiču kroz Srbiju, a planirano je da struka i korisnici ribarskih područja zajednički dođu do svojevrsne strategije revitalizacije svih reka u Srbiji.

– Projekat je započet 1. maja prošle godine, u saradnji sa ljudima koji koriste Drinu. Kao sportski ribolovac sam želeo da podržimo revitalizaciju reka u Srbiji. Došli smo na ideju da formiramo savet za ribarstvo, kao telo koje bi se na konkretniji način bavilo vodotokovima. Mladica je endemska i ugrožena vrsta, što akciju čini značajnijom za održavanje brojnosti te populacije. Nadam se da će ovakvih projekata biti i više – objasnio je Grbić i pozvao sve korisnike ribarskih područja da predlože vodotokove na kojima bi trebalo sprovesti sličnu akciju.

Poribljavanje je rezultat projekta „Veštački mrest mladice i lipljena na ribnjaku Vrelo u Perućcu”, koji je realizovao korisnik Ribarskog područja „Srbija – zapad” – „Ekoribarstvo” iz Valjeva u saradnji sa Departmanom za biologiju i ekologiju Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu.

Mladica pripada familiji pastrmki i predstavlja najveću salmonidnu vrstu na svetu. Izuzetna sportsko ribolovna atraktivnost mladice, kao i veliki ribolovni pritisak ali i specifičnosti životnog ciklusa i različiti oblici devastacije prirodnih staništa (zagađenje, regulacija vodenih tokova, izgradnja brana) i uništavanje prirodnih plodišta doveli su do fragmentacije populacija i naglog pada brojnosti ove vrste u ribolovnim vodama Srbije. Iz tih razloga ova riblja vrsta se našla u značajnom broj međunarodnih i nacionalnih dokumenata i konvencija. Pravilnikom o proglašenju zaštićenih i strogo zaštićenih divljih vrsta vrsta biljaka, životinja i gljiva mladica proglašena je za zaštićenu vrstu a na IUCN listi ugroženih vrsta svrstana je u kategoriju ugroženih (EN).

Izvor: Ekoplan.gov.rs

(Visited 58 times, 1 visits today)

Last modified: 20/03/2012

Close

Pin It on Pinterest