Visit Sponsor

Objavio 21:48 Bajina Bašta, Privreda, Sela

Zlatibor i Bajina Bašta nosioci eko turizma

Sa 1.600 endemskih biljnih i životinjskih vrsta, Srbije ima uslove za bavljenje eko turizmom i mogućnost privlačenja klijentele koja je spremna da plati više cene, zaključeno je na seminaru o “Menadžmentu u eko turizmu”, održanom na Zlatiboru.

Centar za istraživačke razvojne projekte Eko Dev, koji sprovodi ovaj projekat, izabrao je Zlatibor i Bajinu Baštu u zapadnoj Srbiji da ih promoviše kod stranih investitora koji su zainteresovani da ulažu u zelenu industriju.

„Ovaj seminar na Zlatiboru ima za cilj obuku turističkih radnika za menadzment u eko turizmu, u skladu sa svetskim standardima i globalnim kriterijumima održivog razvoja, i rad u eko turističkim kompleksima.

To je neophodno za potencijalno investiranje u toj oblasti”, izjavio je osnivač Eko Deva Sofi Kekić. Bajina Bašta je, po rečima zamenika predsednika opštine Dejana Mlađenovića, uradila master plan turizma, koji predviđa destinacije na kojima mogu da se realizuju sadržaji namenjeni eko turizmu.

Zlatibor već godinama radi na unapređenju životne sredine i predstavlja dobar primer pridržavanja globalnog kriterijuma održivog razvoja.

“Da bismo zaokružili ekološku celinu potrebno je da u narednom periodu realizujemo još nekoliko projekata vezanih za čvrst otpad i postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda”, ocenio je predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović, koji je naglasio i spremnost opštine da pomogne individualnim domaćinstvima koja ispunjavaju kriterijume za bavljenje eko turizmom.

Realizacijom projekta eko turizma ,koji podržava Ministarstvo za ekonomiju i lokalni razvoj, zaposlilo bi se lokalno stanovništvo i razvila prehrambena industrija sa tog podneblja, rečeno je na skupu .

Izvor: Tanjug

(Visited 38 times, 1 visits today)

Last modified: 20/03/2012

Close

Pin It on Pinterest