Visit Sponsor

Objavio 09:13 Kultura, Zanimljivosti

Vatrom crta ikone u drvetu

Ivana Mitrašinović (21) iz Bajine Bašte već duže vreme pokazuje interesovanje za slikanje pirografijom, tradicionalnim oblikom likovne umetnosti na drvetu, a najviše voli da crta ikone.

Drvo je, kao osnovni materijal, i porodična tradicija, jer je i njen otac Mišo poznati majstor stolar. Pirografija zapravo znači „pisanje vatrom“, a poznata je kod nas još iz vremena Nemanjića. Ovaj oblik umetnosti crtanja na drvetu zahteva dosta vremena – svaka linija se veoma pažljivo i precizno ucrtava pažljivim sagorevanjem pomoću pirografa.
Lipa inspirativna

Rad pirografom takođe zahteva veliko iskustvo, talenat i umeće. Tehnikom pirografije Ivana najčešće izrađuje predivne ikone. Najviše koristi lipovo drvo, ponekad i drvo kruške ili javora. Pritom, svaki lik sveca ima drugačije zahteve za rad. Proces izrade unikatne ikone ponekad traje i do tri nedelje.

– Najpre je potrebno pripremiti dasku, oblikovati je prema naručenoj dimenziji, a potom sledi slikanje, i to običnom olovkom, pa tek onda pirografom – kaže Ivana.

Slikanje olovkom je veoma važno, jer od toga zavisi dalji rad sa pirografom, objašnjava ona.

– Laganim potezima pirografa, preciznim sagorevanjem drveta stvaraju se linije a lik sveca trajno se prenosi na drvo. Po završetku crtanja ikone pomoću pirografa ikona se lakira specijalnim lakom, koji joj daje konačan izgled – kaže ona.

Ivana je do sada izradila nekoliko desetina ikona po porudžbini. Svaka od njih predstavlja pravo umetničko ostvarenje. Još nije učestvovala na nekoj izložbi ili slikarskoj koloniji. Mlada je, i njeno vreme tek dolazi.

Osim slikanja ikona, Ivana sa pirografom izrađuje i razne vrste reklamnih plakata, reklamnih natpisa, a na drvetu prepoznatljivim oblikom slova ispisuje i nazive firmi.

– Ikona se doživljava srcem. Ona se dotiče našeg srca i tako utiče na naš život, otkrivajući nam se kao posrednik u molitvi i ukazujući nam na divne i potpuno nepoznate horizonte. Teško je opisati neobičnu uzvišenost i ushićenje, koje nastaje posle svake ikone odslikane na drvetu – kaže Ivana.

Miladin Mališić

(Visited 50 times, 1 visits today)

Last modified: 20/03/2012

Close

Pin It on Pinterest