Visit Sponsor

Objavio 22:56 Bajina Bašta, Drina, Zanimljivosti

Razvoj turističkog kompleksa Perućac na Drini

Krajem 2010 godine usvojen je prostorni plan Nacionalnog parka Tara, koji posebno tretira razvoj turizma na planini Tari, a unuter ove oblasti definiše pet razvojnih turističkih zona za celogodišnji turizam: Predov krst, Bajina Bašta, Perućac, Kaluđerske Bare i Mitrovac.
Razvojna zona „Perućac” već danas, zbog položaja odnosno blizine jezera Perućac i reke Drine, predstavlja poznatu turističku destinaciju. Naime, Drina, jezero „Perućac” i Mrestilište pastrmki u Perućcu su već danas bitna obeležja Perućca.

Smeštajnu ponudu danas čine hotel „Jezero” sa bungalovima (120 ležaja) i delom u privatnim stambenim objektima. Hotel je potrebno modernizovati a smeštajnu i ostalu turističku ponudu obogatiti.

Razvojna zona „Perućac” ima sve uslove da se specijalizuje da postane vodeća ribolovna destinacija Srbije i destinacija koja nudi različite aktivnosti i doživljaje na vodi, razvoj letnjeg i zimskog odmora ali i za kraća zadržavanja, kao i korišćenje ruralnih pogodnosti.

„Ribarsko selo” pored reke Vrelo, baza za sportove na Drini, centar za aktivnosti na jezeru Perućac treba da budu deo proširene ponude ove razvojne zone. Takođe, povoljne mogućnosti za razvoj etno sela pruža naselje Rastište.

Planira se:
– preuređenje hotela Jezero, kapaciteta 120 jedinica (soba i apartmana);

– izgradnja pet manjih pansiona lociranih uz Drinu kapaciteta po 20 soba;

– konverzija Vile Drina u manji ugostiteljsko – smeštajni objekat kapaciteta 10 soba;

Interpretacioni centar „Energija Drine” – centar za turiste gde im se objašnjava istorija i funkcija brane – blizu same brane;

– Ribarsko selo Vrelo na 4,5 hektara sa ukupnim kapacitetom od 96 ležaja, tj. najmanje četiri ribarske kućice, sa kapacitetom od šest apartmana (50 m2);

– turistička žičara Perućac – Mitrovac

– Etno selo u Sedaljci na Rastištu sa 10-ak kuća sa po tri smeštajne jedinice (60 kreveta), prihvatnim centrom, restoranom, u skladu sa propisanim režimima zaštite;

– kontrolisani ulazni punkt i informativni centar NP „Tara” sa prostorom za parkiranje u Perućcu na 3,5 ha;

– baza za sportove na vodi „Drina water sports start up point”;

– sistem punktova / platformi za ribolov – ukupno 9 – Na punktovima u Perućcu, Bajinoj Bašti i Bačevcima je planirana izgradnja platforme veličine 20 h 50 m, rampe, parkinga, privezišta, servisnog centra, prostora za sedenje, restorana i sanitarnih prostorija. Punktovima u Beserovini, Bušinskom polju, Rači, Krivom Viru, Rogačici i Oklecu opremljeni su osnovim sadržajima (platforme, mesta za sedenje) u skladu sa propisanim režimima zaštite;

– Centar za aktivnosti na jezeru Perućac: marina sa 100 vezova, uređena plaža, centar za aktivnosti na vodi (organizovani prevoz jezerom Perućac, kajak, veslanje, vožnja kanuom, pedaline), konverzija i organizacija postojećih ribarskih kućica na obali jezera do Džanića u skladu sa zakonom, propisima i uslovima nadležnog zavoda za zaštitu prirode.

Izvor: Ekapija – Dnevna navika uspešnih

(Visited 153 times, 1 visits today)

Last modified: 26/03/2012

Close

Pin It on Pinterest