Visit Sponsor

Objavio 21:31 Bajina Bašta, Drina

Podrinju prete poplave

Obilne kiše i topljenje snega u Crnoj Gori uslovili porast vodostaja u drinskom slivu, pa se Drina izlila nizvodno od Bajine Bašte, kod Ljubovije, Banje Koviljače i Loznice, a Lim kod Prijepolja. Protok Drine na brani Perućac 11 puta veći od uobičajenog. Očekuje se rekordan priliv tokom noći.

Zbog porasta vodostaja reka u slivu reke Save, usled obilnih padavina u Crnoj Gori i padavina u Srbiji, proglašene su redovne odbrane od poplava u svim ugroženim područjima, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Ugrožene su opštine Prijepolje, Užice, Šabac, Loznica, Bogatić i Koceljeva, a trenutno je najugroženija opština Ljubovija i objekti koji se nalaze na obali reke Drine, navedeno je u saopštenju. Stanovništvo ugroženog područja je obavešteno o opasnosti od poplava.

Zbog nezapamćenih kiša u Crnoj Gori dotok Drine na Perućcu je 3.000 kubnih metara u sekundi, što je 10 puta više od uobičajenog. Zbog toga su ugrožena naselja u priobalju, nizvodno od Bajine Bašte.

Hidroelektrana „Bajina Bašta“ je bezbedna, ali se u jezeru više ne može zadržati ni litar vode. Propušta se sva voda koja stiže, a to je oko 3.000 litara u sekundi.

Za sada se reka izlila u priobalju, ali nije zahvatila naselja. Međutim, nekoliko kuća i jedan ugostiteljski objekat je, sada, nadomak vode.

Kritično u Podrinju može biti tokom noći, kada se, u dotoku Drine, očekuje da će još 500 kubnih litara vode u sekundi.

Protok Drine na brani Hidroelektrane Perućac je 11 puta veći od uobičajenog. Prema prognozama, i ovaj rekord biće premašen tokom noći.

Poslednji put Drina je imala toliki dotok pre 30 godina, kada je glavni talas zahvatio sve nizvodno od Bajine Bašte.

Lim u porastu

U Prijepolju, gde je Lim potopio oko pedeset kuća, stanovništvo je dobilo upozorenje o mogućim poplavama tokom noći. Oko 100 hektara je pod vodom, četiri mosta su zatvorena za saobraćaj, dve saobraćajnice ka selima su u prekidu, a ugrožen je magistralni put ka Strugovima kod Brodareva, javlja reporter RTS-a Slavica Jovanović.

Vatrogasno-spasilačke ekipe su na terenu i pomažu meštanima, u ugroženim naseljima, kako bi se na vreme izmestila stoka i stvari.

Sektor za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova uputio je u Prijepolje specijalistički tim za spasavanje i rad na vodi iz Niša.

U lozničkom kraju, Drina je poplavila prilazne puteve ka vikend naseljima. Najugroženiji su delovi nizvodno od Loznice, u nebranjenom području i priobalna naselja u Ljuboviji.

Stanovništvo Ljubovije je obavešteno o mogućim opasnostima i upozoreno da preduzme neophodne mere na uklanjanju i obezbeđivanju imovine.

Uvedena su dežurstva, angažovana je mehanizacija i sačinjen plan za eventualnu evakuaciju, javlja dopisnik RTS-a.

Izvor: RTS

(Visited 475 times, 1 visits today)

Last modified: 26/03/2012

Close

Pin It on Pinterest