Visit Sponsor

Objavio 15:21 Bajina Bašta, Izdvajamo

OSVEĆENjE ZEMLjIŠTA I ČASNOG KRSTA ZA NOVI HRAM U BAJINOJ BAŠTI

OSVEĆENjE ZEMLjIŠTA I ČASNOG KRSTAU utorak, 10. septembra 2013. godine Njegovo preosveštenstvo Episkop šumadijski i administrator žički Gospodin Jovan boravio je u pastirskoj poseti Bajinoj Bašti. Tom prilikom u popodnevnim časovima osveštao je Časni Krst i zemljište za novi hram u Bajinoj Bašti koji će biti posvećen prvom srpskom Arhiepiskopu Savi.

Episkopu su sasluživali Arhijerejski namesnik račanski protojerej Goran Milinković, iguman manastira Rača arhimandrit Sava, gosti iz eparhije zvorničko -tuzlanske i šumadijske, parosi užički protojerej Milić Dragović, paroh zlatiborski jerej Nenad Bajić, i jerej Milan Luković i sveštenstvo Arhijerejskog namesništva račanskog.

Među mnogobrojnim prisutnim vernim narodom bili su i predsednik opštine Bajina Bašta gospodin Zlatan Jovanović, potpredsednik gospodin Radomir Filipović, predstavnici opštinske uprave i predstavnici političkog, kulturnog i privrednog života Bajine Bašte.

Episkop je u svojoj besedi poučio okupljeni narod o značaju koji gradnja hrama ima za svakog čoveka, naglasivši da gradeći hram čovek gradi i popravlja samog sebe. Vernima je skrenuo pažnju i da od sad sa posebnim uvažavanjem gledaju na mesto na kojem će biti zidan hram, jer iako hram još uvek nije sazidan to parče zemlje je za nas od sad parče neba, pošto će se tu uskoro služiti Sveta Liturgija i pričešćivati narod Božiji, što i predstavlja osnovni cilj podizanja novog hrama. U nastavku je bio upriličen prigodan kulturni program i narodno veselje.

U toku dana naš Arhipastir posetio je i novopodignuti hram u selu Solotuša na Tari posvećen Živonosnom Istočniku Presvete Bogorodice, i blagoslovio trud tamošnjeg odbora za gradnju.

Ručak, koji je upriličen u restoranu “Kurta” na Tari, bio je prilika da Episkop Jovan sa predstavnicima opštinske vlasti dogovori naredne korake u gradnji, kako bi nova svetinja što pre ukrasila ovu varoš na Drini.

Đakon Vladimir Malešević

Izvor: Eparhija Šumadijska

(Visited 72 times, 1 visits today)

Last modified: 23/09/2013

Close

Pin It on Pinterest