Visit Sponsor

Objavio 13:43 Bajina Bašta, Foto i Video, Izdvajamo, Zanimljivosti

Po psa na liticu

_MG_3767Rendžeri Nacionalnog parka „Tara“ u akciji spasavanja ljubimca. Planinar Milisav Mijatović životinju sneo u rancu.

Kada ne gase letnje požare po obroncima Tare spasavajući ljude, imovinu i dragoceno šumsko prostranstvo, rendžeri Nacionalnog parka „Tara“ i bajinobštanski vatrogasci ne sede skrštenih ruku.

Ovoga puta su sa jedne stene, usred kamenoloma u Kaluđerskim barama, spasli zarobljenog psa, simpatičnog balkanskog goniča, koji nije mogao da siđe sa litice visoke oko 60 metara. Milisav Mijatović, rendžer parka i vrsni planinar, spustio se niz opasnu kamenu strminu, odakle je u rancu psa izvukao na sigurno.

– Radnici kamenoloma prijavili su da se na steni, u sredini kamenoloma, puna dva dana nalazi pas koji ne može da siđe sa litice. Prijatelj iz Planinarskog kluba „Tara“ Nenad Lečić, kolega rendžer Nacionalnog parka „Tara“ Ljubomir Kremić i ja, oko 18 časova krenuli smo tamo, pozvali smo i vatrogasce… Iznad sredine litice visoke oko 100 metara, videli smo simpatičnog psa, „zaglavljenog“ i potpuno nemoćnog – priča Mijatović.

Dodaje da se prvo sam spustio niz uže da ga napoji i nahrani, ali je morao da se vrati, jer nije imao injekciju za uspavljivanje.

– Idućeg dana, u zoru, vratili smo se i tada sam u torbi za spasavanje izvukao ovog lepog balkanskog goniča na sigurno. Kada se probudio, pas je bio veseo, ali se vidi da mu nedostaje njegov pravi vlasnik – kaže Mijatović.

Kod spasenog „balkanca“ se vidi da je reč o ljubimcu sa zavidnim iskustvom u lovu, po ušivenim ranama. Najverovatnije se izgubio kada je pao niz strminu, a sada treba pronaći vlasnika.

Sredinom avgusta, planinari i vatrogasci bili su na većim iskušenjima, a ulog je bio ogroman: 15. avgusta dvoje čeških planinara izgubilo se u bespuću Tare. Pronašli su ih na nepristupačnoj litici, jedan od njih bio je povređen, ali su dva časa posle ponoći svi bili na sigurnom.

– Potraga za planinarima iz Češke počela je u 20 časova, saznali smo da su poslednji put viđeni kod vodopada Skakavac. Krenuli smo u „češljanje“ najnepristupačnijih oblasti, a pronašli smo ih na litici visokoj 80 metara. Povređenom smo ukazali prvu pomoć i nekako smo uspeli da ih spustimo, a zatim smo ih odveli u bolnicu – kažu spasioci.

(Visited 26 times, 1 visits today)

Last modified: 23/09/2013

Close

Pin It on Pinterest