Visit Sponsor

Objavio 14:32 Bajina Bašta, Drina, Izdvajamo

Lounli planet: Drinska regata u spomen na vek dugu tradiciju

Na ovogodišnjoj Drinskoj regati u zapadnoj Srbiji, koja će biti održana od 20. do 24. jula, očekuje se na hiljade posetilaca, piše na svom sajtu jedan od najpoznatijih britanskih izdavača na svetu koji se bave turističkim putovanjima.

Drinska regata najveći je godišnji događaj u Srbiji u vodenim sportovima. Organizuju ga STC „Bajina Bašta“ i Ooština Bajina Bašta od 1994. godine, radi obeležavanja stogodišnje tradicije splavarenja Drinom, piše Lonely Planet.

Ova vrsta aktivnosti bila je široko zastupljena krajem 19. i početkom 20. veka, ali je izumrla s izgradnjom hidroelektrane, kada su splavari bili promorani da se odreknu svog zanimanja.

drinska-regata2011-s13Današnja manifestacija predstavlja pretežno zabavni događaj (i nešto manje takmičenje), u kome učestvuju stotine čamaca, splavova i kajaka. Četvorodnevni događaj u proseku privuče više od 100.000 ljudi, koji uživaju u muzici, roštilju, takmičenju u pravljenju riblje čorbe i brojnim drugim aktivnostima, navodi se na sajtu.

Smaragdno elena reka, duga 346 kilometara, teče duž granice između Srbije i Bosne i Hercegovine kroz kanjone i klisure. Njene brze poteze obuzdavaju veštačka jezera i brane.

Regata prolazi pored jedne od najprepoznatljivijih znamenitosti zapadne Srbije – kuće na Drini. Drvena kućica, smeštena na steni usred reke, postoji već pola veka uprkos tome što je povremeno odnose poplave, pa mora ponovo da se gradi, piše Lounli planet.

Sajt ističe da je Srbija odlično mesto za splavarenje. Najbolje lokacije uključuju Drinu, Taru, Lim, Ibar i Uvac, s različitim stepenima težine.

Najbolje godišnje doba za splavarenje je proleće, a osim ove aktivnosti, izuzetno je popularna i vožnja kajakom naročito na reci Dunav u Beogradu i Novom sSdu, kao i u klisuri Gvozdena kapija u Nacionalnom parku Đerdap.

(Visited 29 times, 1 visits today)

Last modified: 17/06/2016

Close

Pin It on Pinterest