Visit Sponsor

Objavio 14:26 Tara, Zanimljivosti

Teško povređena medvedica spasena na Tari

Teško povređena medvedica, koja je nekako uspela da se oslobodi iz ilegalno postavljene zamke u Bosni i Hercegovini, ozbiljno povređena i sa metalnom sajlom u telu pre nekoliko dana stigla je na Taru.

Stručni tim, sa Duškom Ćirovićem na čelu, profesorom Biološkog fakulteta u Beogradu, odmah joj je ukazao pomoć, a nakon saniranja rane, medvedici je postavljena ogrlica sa satelitskim odašiljačem i ona je puštena u prirodu, piše „Alo“.

“ Ženka je teška skoro 90 kilograma, dužina tela joj je 149 centimetara, a stara je četiri godine. Imala je duboku ranu preko grudi i boka dužine 30 centimetara, koju je sajla načinila. Rana je konstantno krvarila, jer su je žičice od pokidane sajle neprekidno povređivale, ukazana joj je pomoć veterinara i rana je sanirana“, rekao je Ćirović.

Osim povređene ženke, tim je uspeo da markira još jednog medveda, takođe ženku, koja će pomoću ogrlice biti praćena i time postati još jedan medved koji je obuhvaćen projektom WWF-a, Zaštićena područja za prirodu i ljude, koji radi na zaštiti medveda sa naučnicima i stručnjacima iz Nacionalnog parka „Tara“.

„Cilj poduhvata lociranja i obeležavanja mrkih medveda jeste intenzivnije praćenje i prikupljanje podataka o brojnosti ove vrste i njihovog kretanja uz primenu najsavremenije tehnologije, radi očuvanja ove vrste koja zbog osetljivosti na uništavanje prirodnih staništa, ali i krivolova, predstavlja prioritet za zaštitu na globalnom nivou“,  dodao je profesor Ćirović.

Još od 2002. godine u Srbiji je zakonom zabranjen lov medveda. Namerno ubijanje i povređivanje medveda je krivično delo, za koje preti kazna zatvorom, kao i novčana kazna od milion dinara.

„Medvedi kao životinje koje žive samostalno, a ne u grupama, imaju potrebu za velikim prostranstvima, kako bi se neometano kretali, hranili i živeli. Prostrane šume Nacionalnog parka „Tara“ predstavljaju jedno od najboljih i najočuvanijih staništa za mrkog medveda u čitavom regionu, a ukupna brojnost ove najkrupnije evropske zveri se u zapadnoj Srbiji trenutno procenjuje na oko 50 jedinki. Krivolov je, nažalost, najveći faktor ugrožavanja medveda svuda u svetu, takođe se na listi pretnji nalazi i uništavanje i narušavanje njihovih staništa“, kaže Duška Dimović, direktorka WWF programa u Srbiji.

(Visited 32 times, 1 visits today)

Last modified: 17/06/2016

Close

Pin It on Pinterest