Visit Sponsor

Objavio 15:18 Bajina Bašta, Privreda

Kleka jača od stečaja

Degustacioni centar BB „Klekovača“ polako ali sigurno prerasta u novu turističku atrakciju Bajine Bašte. Radnici iz bivšeg pogona održali proizvodnju

TURISTIČKIM fenomenima Bajine Bašte kao što su kućica na Drini i letnja regata pridružio se i prepoznatljiv brend ovog kraja – klekovača. Dugu tradiciju proizvodnje ove rakije od stečaja spasla su petorica radnika propale zadruge. U tajne recepta njihovog uspeha odskoro se mogu uveriti i posetioci koji svrate u pogon firme BB „Klekovača“.

bb-klekovaca-bajina-bastaKupaca čuvene kleke nikad nije nedostajalo, međutim, krah SFRJ i rat devedesetih godina zatvorili su tržište. Tako je Zemljoradnička zadruga „Bajina Bašta“, iz čijeg je kazana potekla prva kap kleke davne 1955. godine, počela da tone u dugove. Stečaj je stavio katanac na njena vrata 2010. godine, ali to nije poljuljalo želju petorice radnika da nastave bitku.

– Osnovali smo još 2006. godine ćerku-firmu BB „Klekovača“, ali je i ona zajedno sa zadrugom otišla u stečaj – priča nam Milomir Jovanović Tica, sadašnji direktor preduzeća, a nekadašnji tehnolog i zaposleni Zadruge. – Nas petoro smo podigli kredite, sakupiloi sredstva, iznajmili opremu i prostor od stečajnog upravnika. Kupljene su i sirovine tako da proizvodnja nijednog trenutka nije stala.

Dve godine su prošle bez plate dok nisu počeli da „ubiraju“ plodove svog rada. Pronašli su nov prostor, ali i strateškog partnera, zbog čega se sada mogu pohvaliti sa 300.000 litara rakije na lageru.

– Da biste imali dobru klekovaču kao proizvod, ona mora da odstoji, zato je i važno da se ne prekida proizvodnja – objašnjava Tica. – Danas je usavršena tehnologija i nema tu tajnog recepta, ali naša ljubav prema poslu je posebni sastojak koji čini ovu kleku jedinstvenom.

Ko ne veruje, može i da proba. Već godinu unazad, njihov pogon u Bajinoj Bašti je turistička destinacija, gde je otvoren i degustacioni centar. I naši reporteri „ožarili“ su svoja nepca, a odmah zatim, domaćinski ručak samo je upotpunio užitak.

– Imali smo dosta gostiju iz Slovenije, koji su veoma zainteresovani i da vide sam proces proizvodnje, ali i da kupe naše proizvode – dodaje Tica. – Krajem aprila nova degustaciona sala za 50 osoba biće u potpunosti uređena, a opremićemo i 16 apartmana za noćenje. Upravo se čeka i njihova kategorizacija.

Kleka iz Bajine Bašte stiže i do Australije, kao najvažnijeg uvoznika, ali i u Austriju i susedne zemlje.

U NAJAVI I MUZEJ

DEGUSTACIJA rakije postaje jedna od atrakcija, pa će se BB „Klekovači“ pridružiti i selo Kostojevići.

– Postoji priča da je upravo u tom selu prvi put napravljena šljivovica – objašnjava Nedeljko Stamenić ispred STC Bajina Bašta. – Nadamo se da će za koju godinu tu biti napravljen jedinstveni muzej, koji će proširiti turističku ponudu Bajine Bašte.
REGATA SA „DUGMETOM“ I „VAN GOGOM“

PREKO 80.000 dolazaka sa 25.000 do 30.000 prijavljenih noćenja zabeležila je Bajina Bašta i njene atrakcije u prethodnoj turističkoj sezoni. Posledice vanredne situacije zbog klizišta, kao i sve manje školskih ekskurzija, ublažilo je sve veće interesovanje stranih turista.

– Veliki je odziv gostiju iz Zapadne Evrope i Rusije koje zanima fotografisanje prirode i poseta nacionalnom parku Tara – tvrdi Stamenić iz STC „Bajina Bašta“. – Naredna, 21. Drinska regata održaće se od 18. do 20. jula, gde će nastupati „Bijelo dugme“ i „Van Gog“ i očekujemo veliku posećenost.

Večernje novosti

 

(Visited 181 times, 1 visits today)

Last modified: 12/03/2015

Close

Pin It on Pinterest