Visit Sponsor

Objavio 17:26 Bajina Bašta, Izdvajamo, Tara

Uređena staza „Račana“

Ove jeseni NP Tara je uz pomoć Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja završio uređivanje staze „Račana“, koja vodi od manastira Rača do termalnog vrela Lađevac. Duž staze je postavljeno 15 tabli sa tekstovima i iluminacijama Račana, kao i odmorišta sa klupama i uređeni piknik prostori. Ova staza posetiocima pored šetnje i dobrog zdravlja pruža i duhovnu radost upoznavanja sa delima monaha Račana, začetnika nove srpske književnosti, velikih molitvenika, prosvetitelja i učitelja srpskog naroda.

Manastir Rača posvećen Vaznesenju Hristvom, najveća je svetinja srpskog naroda u Zapadnoj Srbiji i Podrinju.
Staza Račana, vodi na izvor duhovnosti… pre oko 300 godina, ovuda, uzvodno od manastira, hodali su veliki molitvenici i književnici, monasi Račani. Kroz šumu uz huk reke dolazili su do Crkve Svetog Georgija i svojih malih kamenih kelija, isposnica, u blizini Lađevca gde su provodili vreme u molitvi i prepisivanju crkvenih knjiga. Ovi predani monasi su od prepisivačke radionice koju je manstir Rača osnovao u 17.veku, s verom u Boga i svojim radom učinili da ona postane jedna od najznačajnijih škola srpske pismenosti i kulture. Pored prepisivanja oni su ukrašavali rukopise i crtali dekorative elemente po knjigama, boljih i većih književnika i umetnika tog vremena u Srbiji nije bilo. Njihova dela su neprolazne duhovne i umetničke vrednosti. Do sada je otkriveno oko 40 njihovih zapisa i 15 bogoslužbenih knjiga. Danas se račanski rukopisi nalaze po muzejima širom Evrope.

Škola je prekinula sa radom 1690. godine kada su račanski monasi napustili manastir i pridružili se velikoj seobi Srba. Posle Seobe rad prepisivačke škole nastavlja se u Ugarskoj, a obnavlja je Kiprijan Račanin. Ime Račanin monasi dodaju uz svoje ime kao podsećanje na svoj duhovni centar, Manastir Račy i kao napomenu da su sledbenici račanske književne i prepisivačke škole.
Staza vodi do Lađevca, mesta gde iz dubine planine, iz kamena izvire vrelo. Teperatura vrela je od 15 −17° C preko cele godine, voda je čista i lekovita.

Izvor vesti: Nacionalni park „Tara“

(Visited 197 times, 2 visits today)

Last modified: 26/03/2012

Close

Pin It on Pinterest