Visit Sponsor

Objavio 15:31 Bajina Bašta, Izdvajamo

Sve spremno za zimu

Na pragu zime, u bajinobaštanskom kraju obezbeđena je mehanizacija za raščišćavanje. Sneg je, kažu, malo zakasnio ove zime, ali su oni, naviknuti na život u selima po obroncima čudljive Tare, spremni na sve uslove.

U opštini Bajina Bašta prošle zime za održavanje puteva potrošeno je 35 miliona dinara ili 10 puta više nego obično. Iako su za ovu godinu imali znatno manji budžet – zbog dve vanredne situacije, ekstremnih padavina i požara, uspeli su da se pripreme za zimu.

„Vučemo malo sena, pribavljamo ranije. Sve nam je tu u blizini. Ako zaveje jače tu su komšije sa mašinama, čistimo, dovlačimo, pomažemo jedan drugom“, kaže Joviša Krstić iz sela Ovčinja kod Bajine Bašte.

Bez solidarnosti, ali i mehanizacije, još deset novih radnika i grtača za traktore koje je opština podelila po mesnim zajednicama održavanje puteva je nemoguće.

Predsednik Mesne zajednice Ovčinja Milenko Milovanović kaže da se sneg, uglavnom čisti grtačama, dokle može, a kada ne može, onda se uključi opština i direkcija sa mašinama.

Za održavanje više od 1.000 kilometara lokalnih puteva, prošle zime, opština Bajina Bašta utrošila je devet tona nafte ili 4,5 puta više nego obično. I u tim nesvakidašnjim uslovima stizali su do svih, pa i četrdesetak kilometara udaljenih sela, čisteći sve lokalne i nekategorisane, zaseoke i puteve.

„Mislimo da ove godine ne možemo to da izdržimo na ovaj način pa smo se opredelili samo za čišćenje tih glavnih seoskih puteva, a da im pomognemo u održavanju onih sporednih puteva koji vode do njihovih domova“, kaže predsednik opštine Bajina Bašta Zlatan Jovanović.

Takve puteve, uz naftu koju dobijaju, održavaće predstavnici 29 seoskih Mesnih zajednica sa kojima su sklopljeni ugovori, dok će u nadležnosti Direkcije, ostati glavne lokale saobraćajnice do kojih se, zbog konfiguracije terena, teško stiže.

Duško Milosavljević, vozač GP „Niskogradnja“ Bajina Bašta kaže da ne može da se vozi bez lanaca.

„Živimo u takvim uslovima da je, kad padne sneg, neminovno stavljati lance svaki dan bar dva ili tri puta“, dodaje Milosavljević.

Uz na vreme odrađene pripreme, urađenu socijalnu kartu najugroženijih domaćinstava i u slučaju ekstremnih padavina preporuku o zbrinjavanju starih i bolesnih, ovde su, kako kažu, spremni za zimu.

Izvor: RTS

(Visited 122 times, 1 visits today)

Last modified: 05/12/2012

Close

Pin It on Pinterest