Visit Sponsor

Objavio 15:54 Bajina Bašta, Izdvajamo, Sela, Zanimljivosti

Povratak prvog srpskog vampira Save Savanovića

Glasine koje se provlače među lokalnim stanovništvom da se čuveni srpski vampir Sava Savanović vratio, izazvale su pravu novinarsku opsadu sela Zarožje, što će, nadaju se u lokalnoj upravi, pomoći razvoju tog mesta.

Naoružani kamerama i mikrofonima, evropski novinari, i pored činjenice da je reč o sujeverju, ovih dana sa strahom obilaze Zarožje, sasvim obično selo u blizini Bajine Bašte, koje, prema glasinama, ponovo posećuje njegov najpoznatiji stanovnik – vampir Sava Savanović.

Meštanin Miodrag Vujetić kaže da pred Savom treba biti razuman i smiren, ne treba mu se smejati.

„Komšija kao komšija, održavaš vezu sa njim, kao i sa košuljom“, kaže Vujetić o tome kako treba postupati sa lokalnim vampirom.

Čini se da su meštani svesni činjenice da je drugi dolazak Save Savanovića samo marketinški trik.

Ipak, meštanka Milka Prokić kaže da je, prema pričama starih, bilo nečeg istinitog u toj legendi o Savi.

Stari su, prema rečima Prokićeve, pričali da su se vampiri prikazivali u različitim oblicima – obliku leptirice, u obliku plasta…

Upravo je iz marketinških razloga lokalna samouprava izdala zvanično saopštenje da je posle pada krova sa vodenice u kojoj je Sava Savanović živeo, ako se to za vampira može reći, ovih dana Sava vrlo ljut i da traži novo mesto da se skrasi.

Toliko je „aktivan“ da za njim tragaju i belosvetski novinari.

Seljanin Miodrag Matić nada se da će novinari nastaviti da dolaze i vide gde je Sava stvarno živeo, te da će to pomoći da selo postane popularno.

Sava Savanović se vodi kao prvi srpski vampir i, ko zna, možda i pokrene lokalnu turističku privredu.

Već je ušao u književnost kao lik pripovetke Milovana Glišića Posle devedeset godina, ali i u film, legendarni prvi srpski horor Leptirica iz 1973. godine, koji je za RTS režirao Đorđe Kadijević.

Izvor: RTS

Pogledajte još slika sela Zarožje kao i vodenice

(Visited 133 times, 1 visits today)

Last modified: 05/12/2012

Close

Pin It on Pinterest