Visit Sponsor

Objavio 16:59 Bajina Bašta, Drina, Privreda

Pušten u rad agregat u HE „Bajina Bašta“

U hidroelektrani (HE) „Bajina Bašta“ pušten je u rad prvi remontovani agregat, čime je završena prva, a istovremeno započeta druga faza obnove te hidroelektrane, u koju će biti uloženo 75 miliona evra.

Za revitalizaciju četiri agregata HE „Bajina Bašta“ obezbeđeno je 30 miliona evra iz kredita Nemačke razvojne banke (KfNJ), a 45 miliona evra iz sopstvenih sredstava Elektroprivrede Srbije (EPS). Planirano je da druga faza revitalizacije bude završena do avgusta sledeće godine, a celokupna revitalizacija te hidroelektrane biće završena za četiri godine.

Po završetku modernizacije „Bajine Bašte“, radni vek te hidroelektrane biće produžen za 30 do 40 godina, a njena ukupna snaga biće povećana za 52 megavata, što će omogućiti povećanje proizvodnje struje za 40 miliona kilovat časova godišnje.

Svečanosti povodom završetka prve faze revitalizacije HE „Bajina Bašta“ prisustvuje ministar rudarstva i energetike Petar Škundrić, predsednik Upravnog odbora EPS-a Aca Marković i ambasadori Nemačke i Austrije u Srbiji Volfram Mas i Klemens Koja.

Izvor: Glas Javnosti

(Visited 11 times, 1 visits today)

Last modified: 26/03/2012

Close

Pin It on Pinterest