Visit Sponsor

Objavio 21:19 Tara, Zanimljivosti

Kanjon pun vodopada

Speleolozi Ivan Nastić i Nemanja Nešković otkrili kanjon sa čak četrdesetak vodopada visokih do 50 metara

Na planini Zvijezdi, na desnoj obali Drine, u Nacionalnom parku Tara, donedavno se „krio“ najekstremniji kanjon u Srbiji! „Otkrili“ su ga speleolozi Nemanja Nešković iz Beograda i Ivan Nastić iz Valjeva koji su se prvi spustili niz kanjon sa čak četrdesetak vodopada visokih do 50 metara koji je isklesao Selski potok na putu od izvorišta na Tari do jezera Perućac.

Punih godinu dana prikupljali su opremu i čekali povoljne vremenske uslove da se upuste u ovu avanturu. Jer, od izvora do uvira u Perućačko jezero potok se obrušava sa čak 500 metara visinske razlike!

– Niz Selski potok spuštali smo se u ronilačkim odelima. Nizali su se vodopadi visoki do pet metara, ništa neobično za planinu kakva je Zvijezda – kaže Nemanja Nešković. – Kad smo se na užetu spustili skoro do polovine potoka, iza nas je ostalo dvadesetak prelepih vodopada. U jednom trenutku, banuli smo pred provaliju duboku pedesetak metara.

Smenjivali su se ushićenje, radost… Skako je adrenalin zbog iznenadnog izazova, ali opreznost je, kažu, ipak bila na prvom mestu.

– Potok je prosto nestao negde u stenama, daleko ispod nas. Bacio sam vreću za opremu, prošlo je nekoliko sekundi dok nije udarila u vodu – kaže Ivan Nastić. – Krenuo sam prvi niz uže, potom i Nemanja. Tek tada shvatili smo da je to zapravo najviši vodopad, visok oko 50 metara!

Nekoliko poslednjih vodopada na potoku savladali su po mrklom mraku. Bilo je, kažu, kad se spuštaju u duboke jame. Poslednji vodopad uliva se u jezero Perućac 24 kilometra iznad brane, u nedođiji. Posle svega, plivali su po jezeru, dok nisu našli mesto da se popnu uz strme stene…

– Ovakav kanjon ne posećuje se često i zato nije bilo odustajanja. Nije nam smetalo što smo, nošeni vodenom bujicom, često bili kao na toboganu, ili u mašini za veš – kažu kroz smeh odvažni speleolozi. – U Jagoštici, selu na vrhu Zvijezde, naši ljubazni domaćini koji su nam mnogo pomogli, Milovan Stevanović i Milija Diklić, s obe ruke su se krstili kad smo im pričali o našoj avanturi, jer niz Selski potok, od izvora do ušća, niko se, kažu do sada nije spustio…

POMERILI GRANICE

– TITULU najekstremnijeg u Srbiji do sada je nosio kanjon Tribuće kod Valjeva, sa svojih pet vodopada. Ovoga puta, granice smo znatno pomerili, jer je Selski potok, sa četrdesetak vodopada, slobodno se može reći, kanjon svetskih razmera – kaže Ivan Nastić. – Veoma je opasan, jer još nije opremljen za kretanje, pa svi ljubitelji ekstremnih sportova i avantura koji bi da ga posete to treba da imaju na umu!

Izvor: Večernje novosti

(Visited 624 times, 1 visits today)

Last modified: 26/03/2012

Close

Pin It on Pinterest