Visit Sponsor

Objavio 17:03 Drina, Privreda

Petar Škundrić: Gradimo nove reverzibilne hidroelektrane

Ministar rudarstva i energetike Petar Škundrić najavio je danas da Srbija planira izgradnju novih hidroenergetskih postrojenja, kao što su reverzibilne hidroelektrane Bistrica i Đerdap 3 i hidrocentrale na Ibru, Limu, Drini i Velikoj Moravi.

Škundrić je istakao da će ti projekti, koji su od razvojnog značaja za Srbiju, zaposliti veliki broj domaćih kompanija i radnika.

Ministar, koji zajedno sa ambasadorima Nemačke i Austrije u Srbiji Wolfram Maasom i Clemensom Kojom, prisustvuje svečanosti povodom završetka prve faze revitalizacije hidroelektrane (HE) Bajina Bašta, istakao je da ta HE predstavlja najznačajniji reverzibilni kapacitet na ovom području.

„Dogovorili smo se sa rukovodstvom Elektroprivrede Srbije da u najkraćem mogućem vremenu pokrenemo i realizaciju projekta reverzibilne hidroelektrane Bistrica, a ako bi pristupili izgradnji reverzibilne hidroelektrane Đerdap 3 na Dunavu, mogućeg kapaciteta od 2.400 megavata, to bi bila ubedljivo najveća reverzibilna hidrocentrala na svetu“, rekao je Škundrić.

Wolfram Maas  je naveo je da je Nemačka uložila u našu zemlju ukupno oko milijardu evra u prethodnoj deceniji, a od toga oko 470 miliona evra u projekte koji su doprineli održivom snabdevanju električnom energijom.

On je najavio da će Nemačka nastaviti saradnju sa Srbijom u ovoj oblasti i da će ostati pouzdan partner naše zemlje.

Clemens Koja predočio je da je Austrija u Srbiju investirala 2,4 milijarde evra od 2000. godine, što je čini najvećim stranim investitorom u našoj zemlji, istakavši da u Srbiji posluje oko 300 ogranaka austrijskih kompanija.

On je naglasio da je za investitore koji planiraju da ulažu u Srbiju veoma značajno postojanje dobrog zakonskog okvira, kao i da procedure budu transparentne.

(Visited 99 times, 1 visits today)

Last modified: 26/03/2012

Close

Pin It on Pinterest