Visit Sponsor

Objavio 10:22 Drina, Sela, Život

Okletac vri od mladosti i dečje graje

image

Bela kuga je zahvatila celu Srbiju, a borba protiv nje je odavno nacionalni interes. Svake godine broj stanovnika se smanji za jedan grad srednje veličine, sela su opustela, u njima škole zatvorene… Zato gotovo nestvarno zvuči činjenica da u bajino bašta nskom selu Okletac vri od mladosti i dečje graje, natalitet se iz godine u godinu povećava, a četvororazredna škola će uskoro biti pretesna da primi sve đake. pretesna da primi sve đake.
– Samo u zaseocima Lokve i Jokinovac u desetak porodica ima 24 dece, od kojih je najstarije u trećem razredu. I tu nije kraj. Biće ih još, jer se sve veći broj mladih sa obe strane Okletačke reke odlučuje da ostane u selu i zasnuje porodicu – priča Radosav Ranković Babo, odbornik u SO Bašta i čovek za koga kažu da je jedan od najzaslužnijih što su se rode vratile u Okletac. On je ličnim primerom pokazao da se i na selu može lep živeti.- Nisam bio ni punoletan kada sam se oženio Dragicom. Brzo smo dobili sinove Dragana i Milenka, kasnije i ćerku Cvetu. Svi oni su krenuli mojim stopama, rano zasnovali porodice i ostali na selu da žive. Tako sada ja imam devetoro unučadi, a tek mi je 46 godina – objašnjava Babo, nesporni autoritet u selu, pokretač gotovo svih akcija koje su život meštanima učinile boljim.
Slično je i u drugim porodicama, Okletac i njegovi zaseoci su i ovog proleć prepuni mladosti i lepote, ceo kraj odiše optimizmom. To se najbolje videl na porodičnom slavlju Rankovića, kada se na krštenju unuka Aleksandra okupila cela rodbina, komšije, prijatelji. Ne zna se ko je srećniji, deda Babo i baba Dragica ili roditelji Dragan i Kata, kojima je Aleksandar, posle tri ćerke, četvrto dete. i baba Dragica ili roditelji Dragan i Kata, kojima je Aleksandar, posle tri ćerke, četvrto dete.
– Podsećam kumove na ranije dato obećanje da će imati petoro dece. S obzirom na to da je Draganu tek 29. a Kati 25. godina, verujem da će obećanje ispuniti – rekao je na kraju zdravice kum Sreten Stefanović. Kumovska se ovde poštuje, a obećanja ispunjavaju. Možda je i to jedan od razloga što su dvorišta kuća u ovom prelepom selu iznad još lepše Drine prepuna dece. U devetočlanom domaćinstvu Tomislava Neškovića žive četiri generacije. Najstariji su njegova majka Vasilija (78) i tetka Divka, potom Tomislav (53) i njegova supruga Rosa, sinovi Milan i Svetlan, Svetlanova supruga Danijela i njihova deca Milica i Anđela. Danijela je još jedna od beogradskih devojaka, poput onih nekoliko u Gvoscu, koja je pre nekoliko godina svog izabranika našla u ovom podrinjskom selu. Sasvim slučajno je srela Svetlana, rodila se ljubav, i danas već imaju dve preslatke kćerkice. Svekrva Rosa hvali svoju snahu, kaže da se odlično snašla u selu, zna sve poljoprivredne radove, a naučila je da muze kravu. kćerkice. Svekrva Rosa hvali svoju snahu, kaže da se odlično snašla u selu zna sve poljoprivredne radove, a naučila je da muze kravu.

– Deca su naše najveće bogatstvo – veli Obrad Todorović, ponosan na svoje dve unuke koje se sa još nekoliko mališana iz komšiluka igraju sa bakom Vasilijom. Zadovoljan je životom u selu, ali želi da se još poboljša. – Samo da imamo malo bolji put ovde do našeg zaseoka. Zadovoljni smo zbog asfalta koji je pre par godina stigao do Malog Brda, a čujemo da će se konačno asvaltirati i put do Drenovca. Još samo da sredimo ovaj krak puta do Lokve, da nam deca lakše dođu do škole – kaže Obrad. Predloge kako se boriti protiv bele kuge ima i odbornik Babo. boriti protiv bele kuge ima i odbornik Babo.- Put, voda i struja su osnovni preduslovi za ostanak mladih na selu. Mi smo mnogo toga uradili, puteve izgradili, ali njih treba i održavati. Tu mora da pomogne i država i opština. Mora se napraviti strategija za selo, i to ona prava, a ne samo narodu obećavati od izbora do izbora – iznosi svoje viđenje Babo, a meštani kažu da je većinu svojih predizbornih obećanja ispunio. Možda je baš to recept kako da rode stignu i u ostala sela Srbije. viđenje Babo, a meštani kažu da je većinu svojih predizbornih obećanja ispunio. Možda je baš to recept kako da rode stignu i u ostala sela Srbije. ispunio. Možda je baš to recept kako da rode stignu i u ostala sela Srbije.

Blic

(Visited 779 times, 1 visits today)

Last modified: 26/03/2012

Close

Pin It on Pinterest