Visit Sponsor

Objavio 17:41 Drina, Sela

Drina očarala Bugare

Poslednjih godina Drina je sve popularnija među bugarskim ljubiteljima pecanja. Milen Kirilov (46), iz Sofije, prisutan je na, po mnogima najlepšoj evropskoj reci, skoro deset godina. Ovog leta Milenu su se pridružili Spas Popov (40) i Marin Minkov (44) iz Plovdiva.

– Na Sajmu lova i ribolova 2001. godine u Novom Sadu upoznao sam Mlađu Obrenovića, iz Užica, koji mi je pokazao slike krupnih primeraka mladice koje je upecao na Drini – kaže Milen. – Mislio sam da se radilo o fotomontaži, ali kad mi je iz kola doneo čitav album sa slikama iz ribolova na toj reci, poželeo sam da dođem i oprobam se. Moj prvi dolazak na Drinu, i ujedno prvo pecanje izvan Bugarske, dobro sam zapamtio, jer sam kod sela Okleca na mestu zvanom Mutov vir upecao mladicu od 5,2 kilograma.

Inače, Kirilov obožava da peca lipljana i u tome je pravi majstor, pa je bilo primeraka i od 45 centimetara. Za mamac koristi razne vrste veštačkih mušica koje najčešće sam pravi. Pre pet godina u selu Crvici, kod Bajine Bašte, kupio je vikendicu u kojoj obavezno sa porodicom provodi novogodišnje praznike.

– Drina je prelepa, velika, čista i ribom bogata reka, a ljudi u Podrinju neverovatno

su ljubazni – kaže Milen. – Pričao sam o tome mojim prijateljima iz Bugarske i sve ih je više koji dolaze ovamo da pecaju.

I njegovi prijatelji Popov i Marin planiraju da ponovo dođu i, čak, registruju svoja preduzeća u Srbiji kako bi provodili više vremena na Drini.

ČISTE PRIOBALjE

RIBOČUVAR iz Bajine Bašte Milan Jovanović ističe da su bugarski ribolovci vrlo disciplinovani.

– Milen Kirilov je kod Okleca, na Suljovom viru, ulovio mladicu za stotinak grama težu od 10 kilograma. Pozvao me i u mom prisustvu vratio je u reku. Milen s drugovima samoinicijativno organizuje akcije na čišćenju priobalja.

izvor: www.novosti.rs

 

(Visited 57 times, 1 visits today)

Last modified: 26/03/2012

Close

Pin It on Pinterest