Visit Sponsor

Objavio 15:35 Sela, Život

Lekari ponovo obilaze sela

Akcija je zamišljena tako da jedan ceo dan višečlana medicinska ekipa boravi u selu i obavi razne preglede po želji meštana.

Osnovni cilj akcije je približavanje preventivne zdravstvene zaštite obavljanjem pregleda u selu u čemu imamo punu podršku opštine i predsednika Miloja Savića – kaže dr Stefanović. – Zamišljena je tako da jedan ceo dan višečlana medicinska ekipa boravi u selu i obavi razne preglede po želji meštana, da to čini jednom mesečno, svaki put u drugom mestu.
Akcije su najpre održane u Rastištu i Solotuši. U prvom selu na pregled su se javila 52 meštanina, a u drugom njih 48. Treća akcija sprovedena je u Pašinoj Ravni, selu ispod Povlena. U njoj je učešće uzelo 65 meštana i njihovih komšija iz Zarožja. Pregledi su obavljeni u prostorijama tamošnje osnovne škole u kojoj su dan ranije instalirani mobilni medicinski aparati i uređaji.
Već od devet časova počeli su da pristižu pacijenti. Prvi je pregledan Vladimir Jagodić (75), koji se požalio doktorki Ljilji da mu vid naglo slabi. Posle obavljenog pregleda, dala mu je uput da ide u Užičku bolnicu gde će mu uraditi neophodnu operaciju.
– Ja se dobro osećam i pored toga što imam 81 godinu – reče Milisav Prokić. – Došao sam da prekontrolišem pritisak.
Sedamdestogodišnja Stojka Matić živi sama. Došla je među prvima jer mora da se ranije vrati da namiri stoku. Pregledom je utvrđeno da joj problemi dolaze zbog povećanog šećera u krvi.
Petar Lazarević (70) je švajcarski penzioner. Sin, snaha i dva unuka su mu u Cirihu.
– Daleko je pa je ovo baš lepo što su nam ovoliki lekari došli. Nekoliko poslednjih godina kuburim sa visokim pritiskom. Nekad se gornji popne na 200. Prepisali su mi novu terapiju i nadam se da će mi to pomoći.
Milojka Tejića (73) na pregled je dovezao zet Miloš Tejić, koji već tri decenije radi u Cirihu.
– Zet mi je mnogo dobar, ostao je dan duže samo da bi me odvezao na pregled da ne idem peške jer me boli koleno. Ostalo je sve dobro. Dadoše mi neku mast da dvaput dnevno mažem koleno, pa ako ne bude bolje, da se javim opet doktoru.
Iz sata u sat sve je više pacijenata. Pred vratima tri učionice čeka se na red. Neki raspreli priču u školskom dvorištu, a ima i onih koji u kafani „Kod Uče“ kafenišu i povremeno se interesuju da li ima gužve za pregled.
– Kad moram čekati na red, bolje mi je da sedim u kafani, nego da stojim ispred vrata – konstatuje Svetozar Prokić.

Umor sustigao i doktore pa sve češće uz rad srču kaficu i osvežavaju se hladnom kiselom vodom. Odavno prevalilo podne. Baš tada banu Dimitrije Baratović (83).
– Niko da naiđe makar sa traktorom pa moradoh peške svih šest kilometara – veli starina. – Živim sam od 2003. godine kada mi umre žena Slavka. Sin Vlastimir radi u Švajcarskoj, dođe dva puta godišnje po nekoliko dana i to je sve. Zdravlje još služi, ali samoća me ubija – kaže on.

Ekipa
U ekipi „Medicinskog sela“ ovaj put su bili doktori Adam Stefanović, Ljilja Marinković, Biljana Nikolić, Velimir Milenković, medicinske sestre Ljubinka Marković, Vesna Đurić, Slađana Vasić, Desa Pečeničić, Ljiljana Radojičić, Milenka Jarić, dok je tehničku podršku pružao Ljuban Simić.
Gostoprimstvo
Ljudi iz rukovodstva mesne zajednice Pašina Ravan svojski su se potrudili da pripreme ručak za medicinsku ekipu. Na stolu su se našli domaći specijaliteti, planinski sir i kajmak, pršuta i jagnjeće pečenje. Beše tu i rakije, piva, vina, soka i kisele vode.

Izvor: www.vesti-online.com(Visited 102 times, 1 visits today)

Last modified: 26/03/2012

Close

Pin It on Pinterest