Visit Sponsor

Objavio 18:22 Bajina Bašta, Izdvajamo, Sela, Tara, Život

Meštani protiv Nacionalnog parka Tara

Nacrtom novog Zakona, Nacionalni park Tara proširiće se na preko 6.000 hektara sela Zaovine. Meštani se tome protive, a njihov protest podržavaju i žitelji šest mesnih zajednica koji traže izuzeće svojih poseda iz sadašnjih granica Nacionalnog parka Tara.

Kako nisu učestvovali u pripremi Nacrta novog zakona o Nacionalnom parku Tara, žitelji sela Zaovina traže njegovu izmenu, protiveći se proširenju Nacionalnog parka na 6.000 hektara njihovih privatnih poseda.

Zakon im, kako kažu, donosi strožiji režim zaštite od onog kakav imaju kao predeo izuzetnih odlika. Žitelji šest mesnih zajednica, koje su već u sastavu Nacionalnog parka, traže izuzimanje njihovih poseda iz parka.

„Samim tim režimom, usvojenim od strane Republičke skupštine, upravljač će dobiti veće prava, a lokalno stanovništvo, u smislu ostvarivanja svojih delatnosti bilo bi na neki način ograničeno“, kaže Milan Božić iz sela Zaovine.

Svoje zahteve temelje, kažu, na iskustvu meštana koji žive u okviru Nacionalnog parka.

„Divljač nam pravi ogromne štete koje se slabo plaćaju, vrlo teško se izvede procedura da bi došli do nekih svojih sredstava“, kaže Miloš Stevanović iz Jagoštica.

Skupe i duge su i procedure za dobijanje građevinskih dozvola, a ni u infrastrukturu nije uloženo koliko se očekivalo. U Nacionalnom parku se slažu da u budućem zakonu, treba uvažiti primedbe građana, ali i da se primedbe ne mogu generalizovati.

„Naša saznanja su drugačija. Mi sarađujemo sa velikim brojem građana u području Nacionalnog parka u svih šest mesnih zajednica. Iz tih mesnih zajednica ima jako puno zaposlenih, od dvesta zaposlenih, sto šezdeset i osam su iz tih sela“, kaže direktor Nacionalnog parka Tara, Boban Tomić.

Podržavajući zahteve sedam mesnih zajednica, i opština Bajina Bašta traži od Ministarstva produženje roka za sprovođenje javne rasprave.

„Ljudi nisu blagovremeno informisani o onome što je pripremljeno u Ministarstvu. Dijalog treba nastaviti da bi se došlo do rešenja koje je prihvatljivo i za državu i za građane“, kaže predsednik opštine Bajina Bašta Zlatan Jovanović.

Državni sekretar Ministarstva životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Ivica Radović istakao je da se neće raditi ništa što je protivno interesima građana kao i da će sve biti u skladu sa rešenjem koje se uklapa u međunarodni režim zaštite i vrednovanja prirodnog resursa.

Zakon, koji je inače već trebao da bude donet, sačekaće javnu raspravu u sedam bajinobaštanskih sela, kako bi budući zakon, osim zaštite prirode, selima doneo i očekivan ekonomski i socijalni razvoj.

Izvor vesti. RTS

(Visited 55 times, 1 visits today)

Last modified: 26/03/2012

Close

Pin It on Pinterest