Visit Sponsor

Objavio 13:48 Bajina Bašta, Izdvajamo, Privreda

Italijanski investitor otvara fabriku obuće

bajina-basta-panorama-2012Ukoliko se obistini namera italijanskog biznismena iz Treviza, uskoro će u Bajinoj Bašti biti otvrena fabrika za proizvodnju obuće i specijalnih čizama za motocikliste. Preciznije, zbog nižih troškova i povoljnosti koje Srbija poseduje u trgovinskim aranžmanima sa Rusijom, postojeći pogon tog investitora u Rumuniji biće izmešten u varošicu pored Drine.

Preduzeće, koje je osnovano u maju ove godine, poslovaće pod nazivom GLK Gruoup komercijalna logistika d.o.o. Bajina Bašta. Prošle sedmice, grupa od 49 nezaposlenih lica iz Bajine Bašte započela je tromesečnu obuku koju finansira Nacionalna služba za zapošljavanje, a koja im je potrebna za rad u budućoj fabrici. Nakon toga, kako je obećao Danijele Galijaco, biznismen iz Treviza koji je osnovao tu fabriku, radnici će biti primljeni u radni odnos.

– Čekaju nas značajni poslovi za Evropsku uniju, Rusiju i druga tržišta. Spreman sam da ulažem i stvaram veliko preduzeće, ali na vama je da se trudite da projekat uspe“, poručio je radnicima Galijaco, istakavši da bi fabrika trebalo da počne sa proizvodnjom u martu naredne godine, te da će uskoro biti potrebno još radnika.

– Bilo je problema sa komplikovanom dokumetacijom i taj proces trebalo bi da olakša, a ne da otežava realizaciju ovakvih i sličnih projkata“, dodao je on, zahvalivši se na saradnji predsedniku opštine Zlatanu Jovanoviću.

– Koliko radnici budu odgovorni i uporni da savladaju sve elemente obuke, toliko će biti uspešan i naš zajednički posao. Želim da u tome uspeju i da sa proizvodnjom počnu što pre, jer vlasnik planira da proširi proizvodnju, što znači da će biti potrebno još radnika“, istakao je Zlatan Jovanović, predsednik opštine Bajina Bašta, dodavši da je obaveza vlasnika da radnike, koji uspešno završe obuku, primi u radni odnos najmanje na šest meseci. Jovanović je objasnio da će vrednost te investicije do kraja 2013. godine biti oko 300.000 evra, odnosno da će za tri godine u taj posao italijanski investitor uložiti oko tri miliona evra.

– On planira da krajem naredne godine bude zaposleno ukupno 120 radnika, ali njegova projekcija je da će, zbog ugovorenih poslova, fabrika u konačnom obliku imati oko 300 zaposlenih“, dodao je Jovanović.

On je objasnio da je Nacionalna služba za zapošljavanje na zahtev vlasnika obezbedila 120.000 dinara po radniku za tromesečnu obuku, koja je neophodna, jer u Bajinoj Bašti, nema nezaposlenih obućara, niti postoji škola u kojoj se obrazuju kadrovi za to zanimanje. Taj novac vlasnik bi trebalo da dobije kad pribavi garanciju italijanske banke, jer ne može da je očekuje od domaćih banaka pošto je firma prvi put osnovana u Srbiji i nema istoriju poslovanja na našem tržištu.

(Visited 43 times, 1 visits today)

Last modified: 23/09/2013

Close

Pin It on Pinterest