Visit Sponsor

Objavio 19:12 Drina, Zanimljivosti

Elektrana Vrelo u projektu „Putevima Tesle“

Ruta „Putevima Tesle“ obuhvata: Muzej Nikole Tesle, Muzej nauke i tehnike, putanju kojom se kretao Tesla 1892. godine kada je bio u Beogradu i 10 starih hidroelektrana EPS-a. U okviru ovih deset elektrana je i „Vrelo“ u opštini Bajina Bašta.

Zavod za proučavanje kulturnog razvitka i Univerzitet Singidunum potpisali su Protokol o saradnji na postavljanju, razvijanju i promociji kulturno-turističke rute „Putevima Tesle“, saopštio je Zavod.

bajina-basta-tesla-elektranaOva ruta, kako je navedeno u saopštenju Zavoda, promoviše industrijsko nasleđe Srbije i obnovljive izvore energije, omogućava razvoj turizma i ima veliki potencijal da, povezivanjem sa Hrvatskom, Mađarskom i drugim evropskim zemljama u kojima je Tesla živeo i radio, preraste u značajan međunarodni put kulture „Putevima Tesle kroz Evropu“.

Stoga će Univerzitet Singidunum pomoći Zavodu za proučavanje kulturnog razvitka u kreiranju turističkog proizvoda, koji će na najbolji način nauku, kulturu, industrijsku baštinu i tradiciju Srbije predstaviti širom sveta, dodaje se u saopštenju.

Zavod ima potpisane protokole o saradnji sa Muzejem Nikole Tesle i Turističkom organizacijom Srbije. Preporuke za projekat su dali Ministarstvo nauke i obrazovanja, Sektor za turizam Ministarstva finansija i Ministarstvo energetike. Projekat je već podržala Elektroprivreda Srbije.

Do sada je obavljen deo istraživanja na osnovu koga će Zavod ustanoviti u kakvom su stanju stogodišnje hidroelektrane, kako mogu da se promovišu i osposobe za primanje turista.

U narednim mesecima biće urađen sajt rute, detaljna mapa rute (rukom rađena, u duhu vremena s početka 20. veka kada se odvijala elektrifikacija Srbije), promotivni materijal, koncert posvećen Nikoli Tesli na kome će posetioci moći da se na interaktivan način upoznaju i sa nekim od Teslinih izuma, za šta je sredstva dala Elektropriveda Srbije.

Projekat je predstavljen na 5. Međunarodnoj konferenciji o industrijskoj baštini u Rijeci, u Rektoratu Univerziteta u Beogradu na svečanoj tribini „Nikola Tesla i 21. vek – Srbija u svetlu pobede naizmeničnih struja Nikole Tesle 1896. godine“, koja je organizovana povodom 120 godina boravka Nikole Tesle u Beogradu, kao i na konferenciji CEDEF-a „Mini hidroelektrane – prednosti i potencijali“ u Gamzigradskoj banji.

Bajina Bašta može biti ponosna sto će jedna od stanica na ovoj ruti biti i naša hidroelektrana Vrelo na istoimenoj rečici u Perućcu. Elektrana Vrelo je izgrađena 1927. a danas se nalazi u sastavu Drinsko-Limskih hidroelektrana.

 

(Visited 41 times, 1 visits today)

Last modified: 23/09/2013

Close

Pin It on Pinterest