Visit Sponsor

Objavio 12:39 Bajina Bašta, Drina

Završena pretraga u Perućcu

Završena pretraga terena za skeletnim ostacima, na jezeru Perućac, za koje postoje indicije da se mogu dovesti u vezu sa oružanim sukobima na prostoru BiH, tokom i posle 1992. godine. Pronađeni delovi skeleta biće upućeni na Institut sudske medicine u Beogradu.

Na jezeru Perućac, završena je pretraga terena za skeletnim ostacima za koje postoje indicije da se mogu dovesti u vezu sa oružanim sukobima na prostoru Bosne i Hercegovine, tokom i posle 1992. godine.

Pretraženo je petnaest kilometara desne obale Drine, a pronađeni delovi skeleta biće upućeni na Institut sudske medicine u Beogradu radi sudsko-medicinske obrade i uzimanja uzoraka za DNK analizu.

Sve lokacije do 21. kilometra uzvodno od brane su pretražene, izuzev tri kilometra strmih litica kanjona, na kojima se ništa nije moglo ni zadržati.

Kako je predsednik Komisije za nestala lica Veljko Odalović istakao na Perućcu, time su ispunjeni svi zahtevi Instituta za nestale u BiH, a Komisija će biti otvorena za sve eventualne nove zahteve, koji mogu pomoći u rasvetljavanju sudbine nestalih.

Tužilaštvo za ratne zločine saopštilo je, u utorak, da su na lokaciji ispražnjenog jezera Perućac, kod Bajine Bašte, nadležni organi Srbije, u ponedeljak, pronašli skeletne ostatke najmanje 11 lica.

Pretrage na obali Perućca obavili su pripadnici Žandarmerije, pogranične policije i SUP-a Bajina Bašta zajedno sa predstavnicima Instituta za nestala lica BiH.

Portparol Tužilaštva za ratne zločine Bruno Vekarić potvrdio je za RTS da su, prema prvim saznanjima, jednom licu ruke bile vezane žicom na leđima.

Na osnovu prvih informacija, pretpostavlja se, navodi se u saopštenju, da skeletni ostaci pripadaju žrtvama ratnih zločina koje je počinio Milan Lukić sa pripadnicima svojih formacija.

Pravosudni organi Srbije dogovorili su sa predstavnicima Instituta za nestala lica BiH dinamiku pretrage, pošto je Tužilaštvo za ratne zločine, u petak, sprečilo ponovno punjenje tog akumulacionog jezera vodom, kaže se u saopštenju Tužilaštva za ratne zločine.

Izvor: www.rts.rs

(Visited 49 times, 1 visits today)

Last modified: 26/03/2012

Close

Pin It on Pinterest