Visit Sponsor

Objavio 23:08 Bajina Bašta, Drina, Sela

Srbija i Srpska grade hidroelektrane na Drini

Generalni direktori Elektroprivrede Srbije i Elektroprivrede Republike Srpske, Dragomir Marković i Branislava Milekić, potpisali su danas u Vladi Srbije Sporazum o saradnji na izradi tehničke dokumentacije za izgradnju hidrolektrana na srednjoj Drini, čija će ukupna vrednost biti oko 820 miliona evra.
Potpisivanju sporazuma su prisustvovali ministar rudarstva i energetike Srbije Petar Škundrić, ministar privrede, energetike i razvoja Republike Srpske Slobodan Puhalac i državni sekretar u Ministarstvu ekonomskog razvoja Italije Stefano Salja.

Na konferenciji je istaknuto da se očekuje da će prvi kilovat sati iz tih hidroelektrana biti proizvedeni tek 2016. godine.

Marković je naveo da će hidroelektrane na srednjoj Drini biti izgrađene na tri lokacije – Rogačica, Dubravica i Tegare, ukupna instalisana snaga hidrocentarala iznosiće više od 300 megavata, a godišnje će moći da proizvode oko 1.200 gigavat sati električne energije.

On je rekao da se danas potpisanim sporazumom između dve elektroprivrede definiše plan aktivnosti koje zajednički treba da se sprovedu, a koje su već započete i dodao da je Elektroprivreda Republike Srpske već zaključila ugovore za izradu investiciono- tehničke dokumentacije sa institutom „Jaroslav Černi“.

„Ovo je nastavak tesne saradnje naših elektroprivreda za zajedničke projekte na reci Drini, počelo je sa projektom gornje Drine, a sada se nastavlja sa srednjom Drinom,“ rekao je Marković.

Milekićeva je objasnila da danas potpisani sporazum podrazumeva zajedničko finansiranje studija izvodljivosti, opravdanosti i uticaja na životnu sredinu.

Ona je podsetila da su EPS i Elektroprivreda Republike Srpske ranije potpisale protokol o saradnji za izradu tehničke dokumentacije na gornjoj Drini, gde se planira izgradnja četiri hidroelektrane Buk Bijela, Foča, Paunci i Sutjeska, ukupne vrednosti 435 miliona evra.

Instalisana snaga tih hidroelektrana, kako je rekla, iznosiće 238 megavata, a godišnja proizvodnja struje iz tih hidroelektrana biće 800 gigavat-sati električne energije.

Milekićeva je predočila da je raspisan javni poziv za izbor strateškog partnera za ta postrojenja, koji će zajedno sa EPS-om i Elektroprivredom RS učestvovati u realizaciji tih projekata, koji su se pokazali ekonomski opravdani i da je za njih do sada urađena studija izvodljivosti i idejno rešenje.

Škundrić je istakao da potpisani sporazum pruža mogućnost za realizaciju strateške saradnje Srbije, Republike Srpske i Italije, kao i mogućnost za podsticanje regionalne saradnje u energetici u jugoistočnoj Evropi.

Puhalac je kazao da Sporazum o saradnji na izradi tehničke dokumentacije za izgradnju hidroelektrana na srednjoj Drini predstavlja nastavak aktivnosti i prethodne saradnje između Srbije i Republike Srpske radi zajedničke realizacije projekata na Drini, koja se smatra jednim od najplemenitijih hidropotencijala u Evropi za proizvodnju čiste energije.

Strateški partneri u oblasti proizvodnje električne energije iz Srbije, Italije i Republike Srpske, koji će realizovati zajedničke energetske projekte su EPS, preduzeće „Seči energija“ i Elektroprivreda RS.

U Vladi su potpisana i dva preliminarna sporazuma između srpskih i italijanskih kompanija koja treba da doprinesu realizaciji projekata na Drini.

Izvor: www.vesti-online.com

(Visited 14 times, 1 visits today)

Last modified: 26/03/2012

Close

Pin It on Pinterest