Visit Sponsor

Objavio 11:50 Bajina Bašta, Sela, Zanimljivosti

Već dva veka prave čuture

Milorad je šesta generacija koja se bavi drevnim zanatom, a naslediće ga sinovi Mladen i Darko
Drvene čuture je daleke 1810. godine počeo da pravi Radovan Radovanović, prihvatio Todosije, nastavio njegov sin Borisav, pa Radoje, nasledio ga sin Radivoje, a njega Milorad.

– Počeo sam pre 24 godine da se bavim ovim zanatom uz oca Radivoja. Pre toga sam završio metalostrugarski zanat koji mi je dobro došao jer sam naučio da radim na mašinama od kojih neke koristim u poslu kojim se sada bavim. Sin Mladen je po zanimanju automehaničar, ali i on se opredelio da nastavi porodičnu tradiciju. Stariji Darko završava studije na Mašinskom fakultetu u Beogradu i kad god može uključuje se u – izrade čutura – priča Milorad Radovanović (48).

Kaže da su se čuture ranije najviše pravile od vrbovog drveta. Danas ih najviše radi od javora. Radovanovićeve čuture, ukrašene različitim motivima, od grba Srbije do znamenitih likova iz srpske istorije, bez teškoća nalaze kupce. Svakodnevno se mogu kupiti na njihovom štandu na Tari, na Kaluđerskim Barama i drugim turističkim i banjskim centrima širom Srbije. U Beogradu imaju prodajni prostor na Vračaru u tržnom centru gde se prodaju proizvodi onih koji se bave starim zanatima.

– Zahvaljujući turistima, a u poslednje vreme i internetu, naše čuture stižu i u zapadnu Evropu, Ameriku, a sve je više porudžbina iz Australije. Moraćemo da još malo osavremenimo proizvodnju da bismo udovoljli kupcima. Očekujemo da će biti podsticajnih kredita pa da to završimo – kaže Milorad.

Dodaje da su članovi Udruženja „Stari zanati Srbije“ i da mu je Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja izdalo sertifikat kojim se potvrđuje da se bavi domaćom radinošću, izradom čutura od drveta i da je ta proizvodnja upisana u Nacionalni registar nematerijalnog kulturnog nasleđa pri Etnografskom muzeju u Beogradu.

 

Izvor vesti: Blic.rs

(Visited 63 times, 1 visits today)

Last modified: 08/05/2014

Close

Pin It on Pinterest