Visit Sponsor

Objavio 13:51 Sela, Tara, Zanimljivosti, Život

Sveto Trojstvo učitelja Rada

Prema narodnom predanju, koje su etnolozi i hroničari potvrdili, selo Zaovine na planini Tari naseljeno je početkom 19. veka došljacima iz Crne Gore, koji su se pre toga zadržali u Biosci. Među njima bila su i tri brata, Miloš, Sekula i Mitar.

Oni su se smestili na prostoru između Mokre gore i sadašnjeg veštačkog jezera Zaovine. Od njih su nastali brojni potomci, a naselja Miloševac, Sekulić i Mitrovac dobili su imena po toj braći. Od tih naselja danas je najpoznatiji Mitrovac, gde već 60 godina postoji Dečje letovalište sa sedam paviljona u kojima ima mesta za oko 650 gostiju.

Pre nekoliko godina na stranicama štampe prvi put se pojavio zaovljanski zaseok Sekulić. A razlog za to bio je izgradnja vikend naselja sa restoranom „Opušteno“ i ski staze duge 860 metara, koja ima žičaru i osvetljenje, pa se može koristiti i u noćnim satima. Reč je o delu Tare izuzetnih prirodnih vrednosti sa oko 5.200 hektara, smeštenih između Nacionalnog parka Tara i Parka prirode Mokra gora.

Pre početka ovogodišnjeg kalendarskog leta, na Sekuliću je počela nova akcija. Ovaj put po ideji profesora Rada Jezdića, predsednika Zavičajnog zaovljanskog udruženja „Tara eko sistem“, koje ima preko tri hiljade članova. Izlivanjem temelja, krenuli su radovi na gradnji crkve brvnare, koja će po nekim karakteristikama biti jedinstvena na balkanskim prostorima.

Neumorni prosvetar, odnedavno direktor OŠ „Stevan Joksimović“ iz Rogačice, čovek sličan čuvenom imenjaku iz narodne pesme, Radu Neimaru, potom je dobio blagoslov od vladike žičkog Hrizostoma, potražio pomoć vrsnog užičkog arhitekte Branka Ignjatovića, pa su tako nastali projekti za tri crkve – brvnare. Namera je da se sagrade na tri gore, na Zlatiboru, Tari i Jelovoj gori.

Prošle godine izliven je temelj za onu Svetog Đorđa u Alinom Potoku na Zlatiboru gde je Jezdić u to vreme radio kao učitelj. Nedavno su temelji postavljeni na Sekuliću za Crkvu Svetog Petra, a iduće godine to će se desiti i u Zaglavku ispod Jelove gore na padinama Kadinjače.

Predsednik Građevinskog odbora za gradnju crkve na Sekuliću narodni poslanik Borislav Pelević i članovi odbora – zamenik Miodrag Jelisavčić, sekretar Rade Jezdić, blagajnik Miroljub Jelisavčić, sveštenik Dobrica Milenković, Radovan, Dragoslav i Božo Jelisavčić zasukali su rukave zajedno sa glavnim majstorom Radisavom Bogdanovićem iz Bioske, kome je ovo sedmi crkveni objekat, i nekoliko vikendaša, pa su za osam časova postavili armaturu i nalili betonom temelje crkve.

– Rado sam prihvatio ideju Rada Jezdića i odlučio da budem glavni ktitor crkve. U tome nam pomažu dobri ljudi, naročito Nacionalni park Tara i njegov direktor Boban Tomić, veli Pelević.

Najstariji akcijaš bio je Ratomir Marković (74) iz Badovinaca kod Šapca, čiji su se roditelji sa Tare odselili u Mačvu 1943. godine, a najmlađi Mile Jelisavčić, đak osmog razreda. Plac za crkvu na Sekuliću dali su predsednik Mesne zajednice Zaovine Miodrag Jelisavčić i meštanin Božo Jelisavčić.

Crkva u osnovi ima izgled krsta i površinu od 36 kvadratnih metara. Na temelju zidaće se sedrom zid od 1,2 metra, a preostali deo, visok devet metara, gradiće se od drveta zrelog bora, lučevine. Neobično je to što ima kupolu, kao zidana crkva, i što je locirana na nadmorskoj visini od 1.260 metara. Biće pokrivena drvenim crepom, šindrom, po sistemu kako su to radili Osaćani, stari majstori iz ovih krajeva – kaže arhitekta projektant Branko Ignjatović.

Milan B. Andrić

Izvor: Dnevni list DANAS

(Visited 56 times, 1 visits today)

Last modified: 26/07/2011

Close

Pin It on Pinterest