Visit Sponsor

Objavio 12:57 Bajina Bašta, Izdvajamo, Privreda

Štrajk u Elektroizgradnji

Radnici traže posao i zaradu

Zaposleni u Elektroizgradnji Bajina Bašta, čiji je vlasnik, početkom ove godine za oko 730.000 evra postala kompanija Javna rasvetljava iz Ljubljane, započeli su generalni štrajk. Povod za protest su neisplaćene zarade za dva meseca, kašnjenje sa isplatom dnevnica za mesec i po, ali i smanjeni obim proizvodnje.

Obrad Mijailović, predsednik Samostalnog sindikata u fabrici, koja se bavi projektovanjem, proizvodnjom i ugradnjom betonskih stubova, trafostanica i pratećih elementa od betona po sistemu „ključ u ruke“, kaže za Danas da je nepoštovanje preuzetih obaveza vlasnika iz kupoprodajnog ugovora, najveći problem tog, nekada veoma uspešnog preduzeća.

– Vlasnik se obavezao da će održati obim i kontinuitet proizvodnje, ali i visinu zarada. Međutim, to se drastično smanjilo, jer smo pre privatizacije proizvodili 13.500 betonskih stubova godišnje, a sada skoro upola manje – kaže Mijailović, dodavši da je i uposlenost takođe smanjena, te da je deo radnika upućen na plaćeno odsustvo.

– Kada su kupovali preduzeće obećali su da će povećati uposlenost, uvesti novu tehnologiju i nove proizvode, ali od toga nema ništa. Direktor iz Slovenije ubeđivao nas je da u našoj delatnosti nema posla, ali znali su šta kupuju i ne mogu tek tako da menjaju delatnost preduzeća – navodi Mijailović, objasnivši da je u fabrici zaposleno oko 250 radnika i da su u štrajku svi, osim pet-šest radnika koji su trenutno angažovani na poslovima za Elektrodistribuciju Beograd.

Na objašnjenja iz poslovodstva da su smanjena proizvodnja i uposlenost posledice teške ekonomske krize, Mijailović uzvraća da je sindikat na to na vreme upozoravao, ali da poslovodstvo nije reagovalo.

– Poptisali su kupoprodajni ugovor i znali su šta potpisuju. Zašto na vreme nisu našli način da reše probleme – pita se predsednik faričkog sindikata, istakavši da i pored razgovora sa poslovodstvom, dogovor nije postignut, te da se očekuje reakcija Agencije za privatizaciju, koja je o problemu Elektroizgradnje juče raspravljala.

– Iščekujemo tu odluku, jer su kontrolori Agencije za privatizaciju, pre izvesnog vremena, dolazili u preduzeće. Verovatno će vlasniku odrediti rok da ispuni preuzete obaveze, a Štrajkački odbor će, u skladu sa tim, planirati naredne mere – poručio je Mijailović.

Danas je pokušao da kontaktira i direktora Marka Kragovića, ali on je juče bio na službenim putu u Beogradu, gde je prisustvovao navedenoj sednici Agencije za privatizaciju.

Obaveze vlasnika

– Kupac je preuzeo i obaveze iz socijalnog programa, odnosno da neće biti otpuštanja radnika u naredne četiri godine, bez saglasnosti reprezentativnog sindikata i uz stimulativnu otpremninu. Kupoprodajnim ugovorom takođe je predviđeno da vlasnik ne sme da menja program i obim proizvodnje u narednih pet godina, ali i da isplaćuje zarade i naknade na zatečenom nivou, uz uvođenje dodatnih beneficija“, kazao je za Obrad Mijailović, predsednik fabrikinog sindikata.

Izvor vesti: Dnevni lis Danas

(Visited 60 times, 1 visits today)

Last modified: 22/12/2012

Close

Pin It on Pinterest