Visit Sponsor

Objavio 13:08 Sela, Život

Ruska crkva podno Medvednika

crkva-osvecenje-jasik-bajina-bastaU prisustvu gostiju iz Sankt Peterburga, osveštani temelji manastirskog hrama. Bogomolja će stići u delovima, a montiraće je bez ijednog eksera

U kompleksu budućeg Manastira Svetih carstvenih mučenika Romanovih u selu Jasiku, u brdima iznad Drine, na ograncima Medvednika, te granici sa Ljubovijom, uz prisustvo vernika i delegacije iz Sankt Peterburga, osveštan je temelj ruske pravoslavne crkve. Prethodno je, ove godine, do manastirskog kompleksa prosečen i nasut put, sagrađeni su konak i srpska pravoslavna crkva-brvnara, a nedavno postavljen i sada osveštan temelj za rusku crkvu-brvnaru. Inače, u toku je gradnja monaške kelije, a sledi podizanje centralnog hrama i glavnog konaka.

Na dan osveštavanja, najpre su dvosatnu liturgiju služili arhimandrit Ruske pravoslavne crkve Sergije Fedorov i sveštenik Crkve Svete velikomučenice Marije iz čačanskog predgrađa Atenica, Srboljub Hadži Stojković, a onda je pristigla i grupa od 15 ruskih slikara, polaznika Umetničke škole iz Sankt Peterburga, predvođena direktorom Andrejom Bazanovim. Ova neobična, kako rekoše, slikarska kolonija u pokretu – tokom petnaestodnevnog boravaka u Srbiji – već je posetila Beograd, Novi Sad, Đerdap, Rajac, Kopaonik, Studenicu, Sopoćane, Mećavnik… Sa njima su došli i osnivač humanitarnog fonda „Stvaraoci sveta“ i ktitor ruske crkve u Jasiku, Vjačeslav Zarenkov, te direktorka Fonda, Natalija Berzina.

Sam obred osveštavanja obavili su Sergije Fedorov, inicijator i organizator gradnje manastira u Jasiku, te sveštenici Šabačke eparhije, mesni paroh Milomir Tadić iz Bačevaca, namesnik Azbukovačke crkvene opštine Dragan Sekulić iz Ljubovije i Branko Cvetinović iz Gračanice. Crkva-brvnara, inače, iz Rusije će biti dopremljena u elementima, a pri sklapanju neće biti upotrebljen nijedan ekser – što će je činiti jedinstvenom u Evropi. Posle svečanosti, kraći program izveli su članovi KUD „Milenko Topalović“ iz Bajine Bašte i trubački orkestar Petra Milićevića iz Kostojevića, crkveni hor je specijalno za ktitora otpevao pesmu o Drini, a onda je priređen zajednički ručak…

Da osveštavanje crkve u Jasiku bude odlično organizovano pobrinuli su se, ponajviše, sami meštani, predvođeni predsednikom MZ Bačevci, Milojkom Milosavljevićem, koji je poklonio tri hektara zemlje za gradnju manastirskog kompleksa.

Izvor vesti: Večernje novosti

(Visited 409 times, 1 visits today)

Last modified: 22/12/2012

Close

Pin It on Pinterest