Visit Sponsor

Objavio 10:51 Bajina Bašta, Drina, Sela

Raj kraj stolice Kraljevića Marka

Privatnom inicijativom, sačinjena prva turistička mapa nazvana „Od Drine do Sokoline“. Predeo Gvosca, Zarožja, Ovčinje i Okleca prepun neiskorišćenih potencijala.

Prema projektu i idejnom rešenju Pavla Sarića, vlasnika poznatog turističkog objekta „Drinska kuća“ u Ovčinji, izrađena je prva turistička mapa Gvosca, Zarožja, Ovčinje i Okleca, područja koje bi, u skoroj budućnosti, trebalo da bude veoma atraktivno za goste i putnike namernike. Sarić je autor mape i, sa Nenadom Marićem, najvećeg broja fotografija.

Na ovom terenu, između Drine i Sokoline, po brdovitim padinama, prostiru se sela međusobno povezana bistrim rečicama i potocima koji su – sa starim vodenicama i ribnjacima – svojevrsna žila kucavica čitavog kraja. Na samom vrhu Sokoline, po predanju, odmarao se Marko Kraljević, a tu je i danas stolica uklesana u stenu… nadalje, malo je poznato da se u Ovčinji, u novembru 1811. godine, odigrala velika bitka u kojoj su Karađorđevi ustanici potisnuli tursku vojsku prema Drini i Bosni, a na putu ka okletačkom potoku još se mogu uočiti tragovi rimskog puta koji je od Užica, preko Dobrotina, Rogačice i Bačevaca, vodio ka rudnicima oko Srebrenice.

Zanimljivo je i Bogumilsko groblje u Oklecu, dok se severno od Rogačice – na području Ovčinje, iznad Drine, na Kozjačkom brdu – nalazi i srednjovekovni grad Kozjak. Posebna atrakcija za buduće turiste, svakako, biće i vodenica Save Savanovića, najpoznatijeg srpskog vampira, o kojem se i danas ispredaju legende…

 

ČIŠĆENjE

PRVI koraci u promociji turističke ponude načinjeni su pre dve godine, kada je Pavle Sarić prvi put pokrenuo, a potom i „reprizirao“ ekološke akcije.

– Uspeli smo da očistimo dobar deo ovog područja, sakupivši oko 70 tona različitog otpada, te sami plativši odvoženje. Akcija i dalje traje, ali nisam zadovoljan odzivom, jer narod još nije svestan značaja tog posla. Na nekoliko mesta, postavili smo i table sa natpisom „Očistimo prirodu“, pa tek očekujemo prave efekte – zaključuje Sarić.

Izvor vesti: Večernje novosti

(Visited 209 times, 1 visits today)

Last modified: 10/05/2011

Close

Pin It on Pinterest