Visit Sponsor

Objavio 10:49 Bajina Bašta, Izdvajamo, Kultura

Račanska povelja Handkeu

Račanska povelja – najveće priznanje Duhovnih svečanosti „Dani Rače ukraj Drine“ – uručena je austrijskom piscu Peteru Handkeu, za celokupno delo „u kome se i Srbija po dobru pominje“. Handke je i prvi dobitnik Račanskog pečata.

Na 18. duhovnim svečanostima „Dani Rače ukraj Drine“, najveće priznanje – Račanska povelja koja je do sada dodeljena Miloradu Paviću, Ljubomiru Simoviću, Ivanu V. Laliću, Dobrilu Nenadiću, Goranu Petroviću, Dinku Davidovu i drugim uglednim imenima srpske kulture, uručena je austrijskom književniku Peteru Handkeu.
Priznanje mu je dodeljeno pre dve godine, za celokupno delo „u kome se i Srbija po dobru pominje“, ali tada Handke nije mogao da je primi. On je i prvi dobitnik Račanskog pečata.

Manastir Hristovog Vaznesenja „Raču ukraj Drine v leto tisuć dvesto sedamdeset šesto sozda mladi kralj Dragutin“. Račansko ime i slavu stolećima su pronosili znameniti monasi Račani – prepisivači i iluminatori knjiga, najpre u obližnjem skitu Svetog Đorđa, a onda u Sent Andreji, gde je nastao i prvi srpski bukvar.

Na duhovnom tragu Račana i zaveštanju najpoznatijeg među njima Gavrila Stefanovića Venclovića o „kladencu neiscrpnom“, Račanska povelja dodeljuje se osamnaestu godinu.

U duhovno bratstvo Račana upisao se i Peter Handke. Za ugledni žiri nije bilo dileme – „od 1996. godine, kada mu je tekst ‘Pravda za Srbiju’ doneo mnogo problema koji ne prestaju“, kako je objasnio predsednik žirija književnik Radovan Beli Marković.

„Dok su drugi bežali iz Srbije i za sobom zatvarali vrata da što duže bude u mraku, preuzimajući ulogu savremenog Arčibalda Rajsa, dolazio je u Srbiju i otvarao prozore na njenoj kući da svet zaviri u nju i bolje spozna istinu o njoj“, rekao je Radovan Beli Marković.

Beli Marković je u svojoj besedi istakao da je Handke jedan od najboljih svetskih književnika i da su u tome saglasni i publika i kritika, osim nekih političkih disonanti, i zahvalio austrijskom piscu za sve što je učinio za svetsku književnost i što je „za Srbiju poiskao pravdu“.

Umesto besede, Peter Handke je pročitao rečenicu iz svog dela „Moravska noć“, upravo objavljenom u izdanju „Srpske književne zadruge“.

Od odsadašnjih nagrada koje je dobijao širom sveta, od Fidžija do Aljaske, mogao bi da napravi muzej i teško može da ih sve pobroji. U bajonobaštanskom kraju, gde je već nekoliko puta boravio, rekao je Handke, fasciniraju ga ptice, reka Drina i, kako u šali kaže, „mala rakija“.

Izvor vesti: RTS

(Visited 24 times, 1 visits today)

Last modified: 10/10/2012

Close

Pin It on Pinterest