Visit Sponsor

Objavio 10:44 Bajina Bašta, Izdvajamo, Privreda

Počela obnova četvrtog agregata u HE Bajina Bašta

U hidroelektrani Bajina Bašta je završen probni rad trećeg obnovljenog agregata i otvoreni su radovi na obnovi četvrtog, a kada bude završena modernizacija biće povećana proizvodnja struje za 40 miliona kilovat časova godišnje.

Svečanosti su prisustvovali premijer Ivica Dačić, ministarka energetike Zorana Mihajlović, predstavnici EPS – a, Nemačke razvojne banke i drugi zvaničnici.

Planirano je da u avgustu naredne godine bude završena kompletna revitalizacija te hidroelektrane, kojom će snaga po agregatu biti povećana za 13 megavata.

U revitalizaciju HE Bajina Bašta, najznačajniju investiciju za sada, biće uloženo 77 miliona evra, od kojih je 30 miliona kredit Nemačke razvojne banke, a 47 sredstva EPS – a od prodaje električne energije.

Kada bude završena revitalizacija postrojenje će imati snagu od 420 megavata, a proizodnja električne energije biće veća za 40 miliona kilovat časova i više, zavisno od hidrologije.

Premijer Dačić je najavio da Elektroprivreda Srbije neće biti privatizovana, ocenivši da je od ključnog značaja da Srbija zadrži kontrolu nad paketom akcija u sektoru energetike.

„To ne znači da neće biti nastavljena sklapanja strateških partnerstava“, izjavio je Dačić i naglasio da su Srbiji neophodni razvojni projekti i investicije podsećajući da je to jedini način da se izađe iz ekonomske krize.

„Ovo nije samo proces revitalizacije već i deo projekta privrednog oporavka zemlje“, rekao je premijer Srbije.

On je ocenio da reka Drina ne treba da predstavlja temu različitih sporova već treba da bude reka koja će da spaja Srbiju, Crnu Goru i BiH.

Ministarka energetike Zorana Mihajlović izrazila je očekivanje da će EPS spremno dočekati grejnu sezone, a građani Srbije imati dovoljno električne energije, kao i da će naredne godine početi realizacija novih projekata u energetskom sektoru.

Ona je rekla da je jedan od prioriteta ministarstva i Vlade Srbije i izgradnja HE Bistrica i da je Drina za Srbiju najvažnija ekološka i energetska reka.

Predstavnik Nemačke razvojne banke Jirgen Velšof je kazao da je projekat revitalizacije HE Bajina Bašta počeo 2003. i da je 90 odsto posla završeno.

Velšof je izrazio očekivanje da će ceo posao biti završen naredne godine i da će tada biti započeta i revitalizacije HE Zvornik.

Mijodrag Čitaković, direktor PD Drinsko-Limske HE“, upoznao je goste sa najvažnijim aktuelnim i budućim poslovima u ovom PD, a gostima su predstavljeni i svi dosadašnji radovi na obnovi tri agregata.

Na poslovima revitalizacije, pored zaposlenih u HE Bajina Bašta“, angažovani su i austrijska firma Andritz hudro“, kao i domaće kompanije: Goša montaža“, ATB Sever“, instituti Mihajlo Pupin“ i Nikola Tesla“, ABS Minel“, Energoprojekt“, Elnos“, Elektroizgradnja“, Temelj“, GP Marković“ i još nekoliko domaćih preduzeća.

(Visited 19 times, 1 visits today)

Last modified: 10/10/2012

Close

Pin It on Pinterest