Visit Sponsor

Objavio 12:17 Zanimljivosti, Život

Počinje čišćenje aerodroma Ponikve

U Užice stigla mehanizacija za čišećenje od NATO bombi aerodroma u Ponikvama, koju je donirala Kina. Uklanje bombi neće ugroziti lokalno stanovništvo, ističu nadležni.

Mehanizacija vredna 500.000 evra, koju je donirala Kina za čišćenje aerodroma Ponikve od NATO bombi iz 1999. godine, stigla je u Užice, izjavio je v.d. direktora JP „Aerodrom Ponikve“ Saša Savić.

Bageri i kamioni, poklon kineske države, namenjeni su čišćenju lokacija za koje se sumnja da kriju avio bombe na velikim dubinama, kaže Savić.

On ističe da će Sektor za vanredne situacije MUP-a Srbije u toku sedmice poslati tim Odeljenja za zaštitu od neeksplodiranih ubojnih sredstava, kako bi izvršili izviđanje terena i pripremili neophodnu dokumentaciju za čišćenje.

Prema rečima Savića, u dogovoru sa Sektorom za vanredne situacije planirano je da početkom aprila bude obavljeno inicijalno otkopavanje na jednoj lokaciji koja bude utvrđena prilikom izviđanja terena na aerodromu Ponikve.

Savić naglašava da uklanjanje bombi neće ugroziti stanovništvo ovog kraja i da će uskoro biti poznato i idejno rešenje civilnog aerodroma Ponikve koji se prostire na 550 hektara sa najdužom pistom na Balkanu od 3.200 metara.

Za izradu idejnog rešenja Evropska unija izdvojila je 200.000 evra.

Izvor vesti: RTS

(Visited 36 times, 1 visits today)

Last modified: 27/03/2012

Close

Pin It on Pinterest