Visit Sponsor

Objavio 14:09 Izdvajamo, Tara

Obnova šume na Tari počinje krajem oktobra

pozar-na-tari-zaovineNacionalni park Tara i kompanija Tošiba najavili su danas da će akcija obnove šume na planini Tari, uništene u požarima 2012. godine, početi krajem oktobra ili početkom novembra.

To je prva veća akcija sanacije štete i obnove eko-sistema Tare narušenog požarima.

Biće zasadjeno 7.500 omorika, smreča i borova na tri hektara parcela uglavnom u privatnom vlasništvu meštana Zaovina. U tom području zaštitne zone Nacionalnog paka Tara u požaru 2012. godine izgorela je gotovo jedna trećina šuma.

Sredstva za kupovinu sadnica i radove poklonila je kompanija Tošiba u sklopu ekološke akcije „Tošiba ume da posadi šume“.

Brigu i nadzor nad pošumljenim površinama preuzeće stručnjaci Nacionalnog parka Tara.

Ekološka akcija Tošibe deo je globalnog projekta te kompanije za umanjivanje posledica zagrevanja klime i očuvanja biološke raznovrsnosti, koju je podržala i Ambasada Japana u Srbiji.

Na svečanosti povodom najave početka pošumljavanja, 3. oktobra, bio je i ambasador Japana u Srbiji Masafumi Kuroki, koji je izrazio veliko zadovoljstvo zbog toga što kompanija Tošaiba u Nacionalnom parku Tara sprovodi deo svoje globalne aktivnosti sadjenja 1,5 miliona stabala širom sveta do 2025. godine.

Kuroki je kazao da će pošumljavanje doprineti obnovi ekosistema i očuvanja biloške raznovrsnosti Tare.

Pomoćnica direktora Nacionalnog parka Tara Milica Tomić navela je da je uz pomoć Tošibe počeo projekat obnove narušenog ekosistema Tare, pre svega šuma i šumskih staništa.

Najveći deo planine Tare je zaštićen kao područje od nacionalnog značaja, a vrednost Tare prepoznata je i na medjunarodnom nivou pa se nalazi na preliminarnoj listi UNESCO svetske prirodne baštine.

Pored Pančićeve omorike i Pančićevog skakavca, šume Tare skrivaju i retke vrednosti poput najveće populacije medveda u Srbiji, najgušće populacije surog orla u Srbiji, najbrojnije populacije dugorepe (uralske) sove u Srbiji, a tokom 2013. godine tu je nadjeno i prvo gnezdo male sove na Balkanu.

mmc/šm

(Visited 52 times, 1 visits today)

Last modified: 06/10/2014

Close

Pin It on Pinterest