Visit Sponsor

Objavio 21:33 Bajina Bašta, Privreda, Sela

Novi pogon za rakiju

Preduzeće „RB global“ iz Užica otvorilo je novi pogon za proizvodnju rakija u Kostojevićima kod Bajine Bašte. Novi pogon voćnih rakija otvorili su gradonačelnik Užica Jovan Marković i predsednik opštine Bajina Bašta Miloje Savić.

Oni su odali priznanje firmi „RB global“ na dosadašnjim uspesima. „RB global“ postoji 15 godina kao porodična firma na čijem je čelu Rade Bogdanović. Poznata je po proizvodnji nagrađivane „stare sokolove“ rakije.

– U novi pogon u Kostojevićima, u kome će se prerađivati voće i proizvoditi voćne rakije, uloženo je 300.000 evra sopstvenog kapitala i iz kredita. Kapacitet novog pogona je prerada 100.000 do 150.000 kilograma voća godišnje. Mi smo mala porodična firma, u kojoj radi dvadesetak zaposlenih, a u novom pogonu zaposlićemo još pet radnika. Novi pogon ima opremu i tehnologiju jedinstvenu u Srbiji. Deo opreme za fermentaciju smo uvezli, a oprema za destilaciju je plod naših inženjera – saopštili su Rade Bogdanović i njegov sin Ivan.

Sve rakije proizvedene u ovom preduzeću nose naziv „stara sokolova“, poput vinjaka, šljivovice, kleke, travke, medovače, a od sada će se proizvoditi kajsijevača, dunjevača i viljamovka. Kvalitet rakija je u rangu najboljih francuskih konjaka.

– Moto naše firme je vrhunski kvalitet u ograničenim količinama. Proizvodimo 70.000 do 80.000 flaša rakija svih vrsta. Izvozimo oko 60 posto proizvodnje za Kanadu, Australiju, SAD, Austriju, Nemačku, Francusku, Švajcarsku i države bivše Jugoslavije, a odnedavno i za Rusiju. Zbog velike potražnje planiramo proširenje kapaciteta – rekao je Bogdanović.

(Visited 62 times, 1 visits today)

Last modified: 24/03/2012

Close

Pin It on Pinterest