Visit Sponsor

Objavio 20:43 Sela, Život

Melemima izlečio sebe i druge

Bajina Bašta – Primivši daleke 1972. godine vakcinu protiv variole vere, Branku Obradoviću iz sela Bačevci kod Bajine Bašte život je najednom postao pakao. Od posledica vakcine dobio je gangrenu, amputirane su mu obe noge, tri godine je ležao po bolnicama i svi su ga bili otpisali. Ali Branko nije tako mislio. Na svoju ruku je izašao iz bolnice, počeo da se leči melemima i, iako bez obe noge, brzo postao jedan od poznatijih travara.

– Do te 1972. godine nikada nisam bio kod lekara. Možete misliti kako mi je bilo kada mi je gangrena posle vakcine zahvatila obe noge. Osam puta su mi sekli što jednu, što drugu nogu, dok nisam ostao bez obe. Najgore je što se stanje iz dana u dan pogoršavalo i svi su mislili da sam gotov- priča Branko svoju tužnu priču. Kaže da bi sigurno i umro da nije uzeo stvar u svoje ruke. Posle tri godine muka pozove jednog kolegu da dođe po njega i bukvalno pobegne iz bolnice.
– Iz bolnice se zaputim pravo u rodno selo. Još u putu se setim moje babe Darinke koja je znala sa travama, a pomalo i mene učila. Setim se i mog zemljaka Koje Vujića, takođe travara, i počnem da koristim njegove meleme spravljene od trava. Kojo je tada imao blizu sto godina i ubrzo je umro, svoje znanje nije mlađima preneo i ja sam počnem da kombinujem trave i drugo bilje i pravim meleme – seća se Branko. Kaže, nije imao šta da izgubi i, na sreću, melemi su se pokazali odlično i ponovo se život nekadašnjeg vozača beogradske „Tunelogradnje“ iz korena promenio.
– Od tada, evo punih 35 godina, nisam tabletu popio, a umesto da umrem kao zaboravljeni invalid, postao sam cenjeni travar – kaže Branko, ili kako ga svi zovu Brko travar. Veli da se brzo pročulo da je sebi melemima pomogao i u Bačevce su počeli da pristižu mnogi nevoljnici tražeći pomoć.
– Kontaktirao sam sa svim poznatijim travarima, uzimao recepte, učio. Kako ne mogu da bez nogu idem u berbu, prinuđen sam da trave kupujem, i to sa svih strana. Sada imam 600 recepata, a radim sa oko 40 vrsta trava. Najviše se traže opšti čaj i čaj za lečenje od steriliteta – objašnjava Branko. Znanje i iskustvo je pre desetak godina pretočio u knjigu „Lekovito bilje i saveti u ishrani“, koja je u dva izdanja prodata u preko 20.000 primeraka. Otkad mu je žena umrla živi sam i, iako bez nogu, sve poslove obavlja po kući. Kuva, pere, čisti, loži vatru, a jedne godine je čak kopao kanal za telefonski kabal.
– Osećam se odlično, kao da mi je 50 godina. Dok muka čoveka ne snađe, i ne zna kako je život lep i kako sve sebi može da pomogne – završava svoju priču Branko.

Učesnik regate
Iako bez obe noge, Branko učestvuje i na Drinskim regatama zajedno sa sinom Radom i unučićima. – Odrastao sam na Drini, reka me kao malog opčinila i to me ni danas, kada nemam noge, ne napušta. Ove godine, nažalost, nisam bio na regati zbog smrtnog slučaja u porodici – kaže Brko travar.

Izvor. blic.rs

(Visited 632 times, 1 visits today)

Last modified: 26/03/2012

Close

Pin It on Pinterest