Visit Sponsor

Objavio 17:25 Bajina Bašta, Drina, Privreda, Sela

Potpisan protokol o izgradnji novog mosta na Drini kod Bačevaca

BANJALUKA, 24. septembra 2010. (Beta) – Republika Srpska (RS) i Srbija su danas sklopile sporazum o izgradnji mosta preko Drine vrednosti 1,5 miliona evra.

Protokol o tome su danas u Banjaluci potpisali ministar saobraćaja i veza Republike Srpske (RS) Nedeljko Čubrilović i ministar životne sredine i prostornog planiranja Srbije Oliver Dulić.

Ministar Čubrilović je izjavio da da bi 2012. godine trebalo da počne izgradnja mosta izmedju mesta Bačevac i Fakovića, dužine oko 200 metara.

Čubrilović je novinarima rekao da će izgradnju mosta finansirati Vlada Srbije, a pristupne puteve – koji nisu uračunati u vrednost projekta, gradiće Srbija i RS, svaka na svojoj strani.

Prema njegovim rečima, izgradnja mosta i novog graničnog prelaza je u interesu celog Podrinja, sa obe strane granice.

„Ovaj most je dobio prioritet u odnosu na neke druge objekte jer je Srbija pokazala poseban interes za njegovu izgradnju“, kazao je Čubrilović.

To je treći most izmedju RS i Srbije, za čiju izgradnju sredstva u celosti obezbedjuje Srbija, rekao je Čubrilović.

Ministar Oliver Dulić je rekao da će novac za izgradnju mosta i pristupnog puta biti obezbedjen u državnom budžetu Srbije za iduću godinu.

Dulić je ocenio da je taj projekat još jedan od primera „uspostavljanja sve boljih odnosa istog naroda koji se gleda preko granice“.

„U ovom slučaju pričamo o konkretnom projektu koji može da bude realizovan u veoma kratkom roku i koji će gradjanima sa dve strane Drine doneti ne samo dobre veze, već i potencijal za privredni rast i razvoj, a time i bolju budućnost“, kazao je Dulić.

Ministar Dulić je rekao da je u planu i izgradnja auto-puta koji bi, sa jedne strane, spajao Beograd sa Jadranom, a sa druge strane, Evropski koridor 11 sa RS, prema Višegradu, i tamo gde u RS procene da je najvažnije.

Potpisivanju protokola prisustvovao je i premijer RS Milorad Dodik koji je ocenio da se realizuju dogovori RS i Srbije u okviru specijalnih i paralelnih veza.

Protokol o izgradnji mosta izmedju Bačevaca i Fakovića Vlada RS je odobrila u maju ove godine.

Vlada RS se protokolom obavezala da stvori uslove za otvaranje novog graničnog prelaza na toj lokaciji, te da obezbedi sredstva za za izgradnju pristupne saobraćajnice na levoj obali Drine.

Prema protokolu, Vlada Srbije obavezala se da će obezbediti sredstva za izradu planske i tehničke dokumentacije, sredstva za izgradnju mosta, novog graničnog prelaza, pristupnih saobraćajnica na desnoj obali Drine, te za poslove nadzora.

Izvor: www.vesti.rs

(Visited 49 times, 1 visits today)

Last modified: 24/03/2012

Close

Pin It on Pinterest