Visit Sponsor

Objavio 08:20 Bajina Bašta, Drina, Privreda

MODRNIZACIJA HE „BAJINA BAŠTA“ PO PLANU

Revitalizacija hidroelektrane „Bajina Bašta“ odvija se po planu i drugi agregat bi mogao biti priključen na mrežu početkom septembra, izjavio je  direktor „Drinsko-Limskih hidroelektrana“ Mijodrag Čitaković.
Čitaković je najavio da bi već krajem septembra trebalo da počne revitalizacija trećeg agregata, čime će biti završena prva polovina modernizacije hidroelektrane (HE) „Bajina Bašta“.

Najvažniji delovi za montažu drugog agregata su stigli, generator i glavno postrojenje su u fazi završetka, a transformator koji je još u fabrici u Ripnju trebalo bi da bude isporučen do 15. maja, objasnio je Čitaković.
„Transformator će kasniti više od mesec dana, ali nadamo se da ćemo uz paralelni rad i ubrzanom montažom uspeti da privedemo kraju revitalizaciju u planiranom roku,“ rekao je Čitaković

Direktor je ukazao i istakao da postoji manje kašnjenje u pripremi revitalizacije trećeg agregata zbog isporučioca opreme.
Rezultati modernizacije prvog agregata veoma su pozitivni, jer je za mesec dana rada taj agregat proizveo 59,158 miliona kilovat-sati (kNJh) električne energije, što je 12,150 miliona kNJh ili 12,6 odsto više nego što su postigli treći ili četvrti agregat, naveo je Čitaković za časopis „kNJh“.

Ukoliko bi ta dodatna proizvodnja bila iskazana finansijski i cena kNJh računala po pet evrocenti, prvi agregat je zahvaljujući revitalizaciji, proizveo električnu energiju u vrednosti oko 600.000 evra tokom 2010, naveo je Čitaković.
Dodatna proizvodnja u prva tri meseca ove godine na tom agregatu, kako je istakao direktor, iznosila je oko 200.000 evra, što je rezultat manjih padavina u prvom tromesečju ove godine.

U revitalizaciju četiri agregata HE „Bajina Bašta“, snage 368 megavata, biće uloženo 75 miliona evra, od toga 30 miliona evra iz zajma KfNJ banke, a 45 miliona evra finansira Elektroprivreda Srbije (EPS) iz sopstvenih sredstava.
Radni vek HE posle revitalizacije biće produžen za 30 do 40 godina.
Po završetku revitalizacije, snaga HE biće povećana za 13 MNJ po agregatu, odnosno ukupno za 52 MNJ, a godišnja proizvodnja biće veća za 40 miliona kNJh.

Osim austrijske firme „Andritz hydro“ i zaposlenih u HE „Bajina Bašta“, u radovima na revitalizaciji učestvuju i domaća preduzeća- „Goša montaža“, subotički „ATB Sever“, instituti „Mihajlo Pupin“ i „Nikola Tesla“, „ABS Minel“, „Energoprojekt“, „Elnos“, „Elektroizgradnja“, „Temelj“, GP „Marković“ i Komunalno preduzeće Bajina Bašta.

Izvor vesti: Dnevni list „Kurir“

(Visited 52 times, 1 visits today)

Last modified: 08/05/2011

Close

Pin It on Pinterest