Visit Sponsor

Objavio 13:17 Bajina Bašta, Izdvajamo, Kultura, Tara

Deveti Kustendorf od 22. do 27. januara 2016

Deveti Kustendorf će se održati od 22. do 27. januara 2016. na Mokroj Gori.

U okviru takmičarskog programa, ove godine biće prikazano 17 filmova mladih autora iz raznih delova sveta, Bugarske, Kine, Hrvatske, Mađarske, Irana, Islanda, Palestine, Meksika, Španije, Rusije i Srbije, a ova godina, prema rečima reditelja i osnivača festivala Emira Kusturice, biće ”najplodnija u konkurenciji mladih autora iz Srbije”

Program Savremene tendencije i ove godine će prikazati neke od filmova prošlogodišnje produkcije i njihove autore, a među ostalima, biće prikazani ”Dipan”, reditelja Žaka Odrijara, zatim ”Blago” Kornelijua Porumbojua, ”Planine mogu da odu” Đije Žangkea i ostali.

Ministar kulture i informisanja Vlade Srbije Ivan Tasovac, čije ministarstvo je i jedan od pokrovitelja festivala, na konferenciji za štampu na kojoj je prezentovan deveti Kustendorf, izneo je svoje mišljenje zašto je ovaj festival jedinstven u čitavom svetu.

”Kustendorf zapravo predstavlja sentimentalno putovanje u budućnost, zato što je to jedino mesto gde se mladi autori susreću sa svojim idolima i mogu da prikažu ono što rade. Takođe, to je i mesto gdje se najveći filmski stvaraoci našega vremena susreću sa mladim autorima i zapravo mogu da vide ili predvide u kom pravcu će otići čitav njihov umetnički rad i na neki način postaviti neke osnove budućnosti filma i kompletne kulture”, rekao je Tasovac, koji će ove godine po treći put otvoriti festival.

U okviru programa Retrospektive velikana biće prikazani filmovi Žaka Odrijara, a poseban deo programa će biti posvećen radu preminulog producenta Karla Baumgartena. Ove godine uveden je i nov program, pod nazivom ”Dekolonizovanje filma”, u okviru kojeg će biti predstavljeni filmovi koji dovode u pitanje klasne odnose unutar zapadnih društava.

Svake večeri, nakon projekcija filmova i radionica, biće održani muzički koncerti (Partibrejkersi, Kolja i Grobovlasnici, orkestar Dejana Lazarevića, Adam Sting…)

(Visited 33 times, 1 visits today)

Last modified: 13/01/2016

Close

Pin It on Pinterest