Azijski zviždak zalutao na Taru

Ornitolozi Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije saopštili su da su prateći seobu ptica otkrili u Nacionalnom parku Tara veoma retkog gosta – Azijskog šarenokrilog zvižduka koji zimu uobičajeno provodi u jugoistočnoj Aziji.

“Do sada je ova ptica samo jednom registrovana u Srbiji, u septembru 2007. godine kod Bačkog Monoštora. Kako je tačno ova ptica zalutala u Srbiju, možemo samo pretpostaviti. Možda najverovatniji scenario jeste da je se ovaj mališan, dužine samo 10 cantimetara i težine isto toliko grama, tokom svog selidbenog puta združio u jato s drugim vrstama zviždaka koji se sele ka Evropi i sa njima zajedno došao i kod nas”, naveli su u saopštenju.

Ornitolozi su istakli da redovno prate seobu ptica u nacionalnom parku Tara od 2013. godine i da su ove godine organizovali prvi put prstenovačku akciju.

“Markiranje ptica aluminijumskim nožnim prstenovima je efikasan i široko korišćen metod u izučavanju ptica koji koriste ornitolozi širom sveta. Ptice pojedinačno i bezbedno hvataju, i svaka dobija svoj prsten s brojem”, saopštilo je Društvo.

Ove jeseni, u akciji na Tari markirano je 147 ptica iz 19 vrsta, a među njima bio je upravo i azijski šarenokrili zvižduk, naučnog imena Phylloscopus inornatus, koji se gnezdi od severozapadnih delova delova Urala do Ohotskog i Japanskog mora.

Author: BBasta.info

Share This Post On

Pin It on Pinterest

Share This

PODELITE

Podelite sa svojim prijateljima !