Visit Sponsor

Objavio 14:54 Bajina Bašta, Izdvajamo, Kultura

Završen prvi BAŠTA FEST – Filmska magija u Bajinoj Bašti

basta-fest-jul-2014U nedelju uveče, 6. jula zatvoren je prvi Bašta fest, internacionalni filmski festival kratkog igranog filma u Bajnoj Bašti. Svečana ceremonija zatvaranja održana je na otvorenom bioskopu u parku Borići.

Žiri mladih u sastavu Jelena Jeremić, Milija Milekić i Ljubica Đurić nagradu za najbolji film dodelio je filmu Crveni sneg domaćeg reditelja Luke Popadića.

Žiri u sastavu Vladimir Blaževski, Mladen Đorđević i Hristina Popović dodelio je sledeće nagrade:

Specijalna nagrada za epizodnu ulogu: Dubravki Kovjanić za film Mrak reditelja Momira Miloševića;

Specijalna nagrada za epizodnu ulogu: Rafalu Fudaleju za film Vrelina poljskog reditelja Bartoša Kruhlika;

Nagrada za najbolji scenario Zlatna inspiracija: Branislavu Jevtiću za film Koža će nam postati siva domaćeg reditelja Ivana Bakrača;

Nagrada za najbolju žensku ulogu Zlatna interpretacija podeljena je na dve ravnopravne nagrade: Vesni Trivalić za film Torba reditelja Marka Sopića i Kristel Kornil za ulogu Dženifer u filmu Elektrik Indigo reditelja Žan-Žulien Koleta;

Nagrada za najbolju mušku ulogu Zlatna interpretacija: Vladimir Gvojić za ulogu u filmu Izgledaš do jaja kad sam odvaljen reditelja Luke Bursaća;

Nagrada za najbolju režiju Zlatna indikacija: Rastko Petrović za film Dosta dobra lamperija;

Nagrada za najbolji film: Torba reditelja Marka Sopića.

Vesna Trivalić povodom primanja nagrade zahvalila se publici koja je blagonaklona u našim pokušajima da dotaknemo umetnost, reditelju Marku Sopiću i celoj ekipi filma Torba.

– Nadam se da će Bašta fest zauvek biti rasadnik vrlo važnih umetničkih ostvarenja i želim vam svu sreću, to će vam trebati, sve ostalo imate! – izjavila je.

Vladimir Gvojić, dobitnik nagrade za najbolju mušku ulogu Zlatna interpretacija prvo se zahvalio timu festivala koji je napravio festival gde mladi ljudi imaju priliku da prikažu svoj rad, selektoru, žiriju i posebno reditelju filma Izgledaš do jaja kad sam odvaljen Luki Bursaću. Takođe izjavio je da je ovo njegova prva nagrada koju će uvek pamtiti.
Marko Sopić, dobitnik nagrade za najbolji film Torba Zlatna imaginacija rekao je da je iznenađen i oduševljen odlukom žirija, s obzirom na veoma dobru selekciju.

basta-fest-jul-2014-1– Festival je organizovan odlično, iako je prvi put, i želim mu blistavu budućnost. Takođe, ponosan sam što sam dobio nagradu za najbolji film baš na prvom Bašta festu – izjavio je.

Na kraju se obratio i žiri. Vladimir Blaževski, predsednik žirija naglasio je da je uživao tokom ova četiri dana i izdvojio da ga je festival oduševio svojom nekonvencionalnom formom i mladom energijom koja dolazi i iz publike i sa platna. Hristina Popović izjavila je da je presrećna što se ovaj festival sa ovako velikim uspehom održao prvi put, a Mladen Đorđević rekao je da mu je jako bitno što je imao priliku da vidi radove mlađih autora.
Nakon dodele nagrada, Jovan Jelisavčić i Maja Šuša, mladi glumci i osnivači festivala pozvali su tim Bašta festa da se predstavi, zahvalili su se svima koji su neumorno radili da bi se ovaj festival uopšte dogodio, kao i publici koja je bila tu sva četiri dana. U čast nagrađenih, festival je zatvorio diplomski film Tmina reditelja Luke Bursaća, a publika je uz velike ovacije pozdravila ekipu filma: reditelja i glumce Nikolu Šurbanovića, Vladimira Gvojića, Miljanu Popović i Jovana Jelisavčića. Festival je zvanično zatvoren uz poruku da će ovaj festival tek rasti i postati važna godišnja manifestacija u ovom regionu.

 

Izvor vesti: http://www.story.rs/

(Visited 78 times, 1 visits today)

Last modified: 10/07/2014

Close

Pin It on Pinterest