Visit Sponsor

Objavio 11:52 Izdvajamo, Tara

Zaovine i zvanično ušle u Nacionalni park Tara

image

Skupština Srbije usvojila je juče Zakon o nacionalnim parkovima, kojim se utvrđuju mere zaštite prirode i prirodnih vrednosti u nacionalnim parkovima u Srbiji.

Zakonom se uređuju ciljevi, vrednosti, površina, granice i režimi zaštite, upravljanje i održivo korišćenje nacionalnih parkova „Fruška gora“, „Ðerdap“, „Tara“, „Kopaonik“ i „Šar planina“.

Novim zakonskim rešenjima preciznije se definišu režimi zaštite, tako što su taksativno navedene aktivnosti i radovi koje je moguće obavljati u pojedinim stepenima zaštite, što stvara veću pravnu sigurnost za potencijalne investitore, navela je Vlada Srbije u obrazloženju tog akta.

Predložnim rešenjima se jasnije definišu i obaveze upravljača, kroz sprovođenje režima zaštite u nacionalnom parku i upravljanje prirodnim vrednostima, građevinskim zemljištem koje mu je preneto na korišćenje i upravljanje, objektima koji služe upravljanju prirodnim vrednostima, kao i drugim nepokretnostima koja mu se povere na upravljanje.

Jasnije se definiše razvoj i upravljanje, pravila ponašanja, politika održvigo razvoja i finansiranje nacionalnih parkova.

Poslanici su ratifikovali sporazume Srbije i Makedonije u oblasti turizma i o ekonomskoj saradnji, Srbije i Maroka o saradnji u oblasti veterine, Srbije i Marađarske o pravovremenoj informaciji u slučaju radiološke opasnosti, kao i nekoliko drugih međunarodnih akata.

Ovim Zakonom u područje Nacionalnog parka Tara pripojeno je područje dosadašnjeg PIO Zaovine tako da je sada NP Tara proširen za više od polovine svoje dosadašnje površine

(Visited 116 times, 1 visits today)

Last modified: 06/10/2015

Close

Pin It on Pinterest