Visit Sponsor

Objavio 10:58 Drina, Izdvajamo

SLOBODNI PLOVNI PUTEVI DRINOM

Direktor Turističko-sportskog centra u Bajinoj Bašti Branko Stevanović rekao danas za Srnu da je pojednostavljena procedura plovidbe plovnih objekata akumulacionim jezerom Hidrelektrane „Bajina Bašta“ i prelaska državne granice između Srbije i BiH na ovom dijelu teritorije što će imati ogromann značaj za razvoj turizma u regiji.

„Postinuti su dogovori na državnom novu da se brodovi koji krenu iz Perućca kod Bajine Bašte prijave ispostavi Granične policije Srbije u ovom mjestu a kad stignu u Višegrad ista je procedura sa prijavom Graničnoj policiji u ovom gradu“, rekao je Stevanović.

Dosad je zbog ovih formalnosti bila onemogućena plovidba brodova od Višegrada do Perućca.

Stevanović naglašava da će uskoro iz Perućca Drinom početi da saobraća turistički brod „Omorika“.

„ Kao i prije rata iz Bajine Bašte će kanjonom Drine prema Višegradu krenuti brod sa 50 putnika a istovremeno druga grupa i autobusom preko planine Tare, Mokre Gore do grada na Drini i Rzavu. U Višegradu će se izvršiti zamjena mjesta tako da će se putnici iz autobusa ukrcati u brod i krenuti prema Perućcu a oni sa broda autobusom preko Tare“, objašnjava Stevanović.

Vlasnik i kapetan broda „Sonja“ Nenad Radović iz Višegrada kaže da ga je obradovala vijest o slobodi plovidbe akumulacijom kanjonom Drine i da je interes turista za ovu relaciju veoma veliki.

Uspostavljanjem plovnog saobraćaja Drinom ostvariće se „Čarobni turistički prsten“ koji podrazumijeva da turisti iz Bajine Bašte polaze autobusom, obilaze Drvengrad u Mokroj Gori, vozom „ćirom“ putuju do Višegrada a onda brodom do Bajine Bašte.

Plovni put od Perućca do Višegrada Drinom dug je 51 kilometar a autobusom preko Mitrovca na Tari oko 70 kilometara.

Radoje Tasić

(Visited 118 times, 1 visits today)

Last modified: 22/05/2012

Close

Pin It on Pinterest