Visit Sponsor

Objavio 15:14 Drina, Foto i Video

Reka Vrelo u Perućcu – fotografije

Reka Vrelo nastaje od jakog kraškog vrela Perućac na nadmorskoj visini od 234 metra u podnožju planine Tare. Voda Vrela potiče od dreniranih padavina sa prostranog platoa Tare. Prosečna izdašnost perućačkog vrela je 330 l/s, dok je prosečna temperatura vode oko 10 stepeni. Reka Vrelo je bistra, providna rečica koja se vodopadom visine 10 m uliva u Drinu.

Vrelo je poribljeno kalifornijskom pastrmkom. Po humkama i obalama Vrela rastu jova, jarebika, jasen, gorski javor, brest, crna zova, orah…

Na Vrelu je 1927. godine puštena u rad mini hidroelektrana, instalisane snage 60 kw sa prosečnom godišnjom proizvodnjom 300 000 kwh.

DUŠINA TOKA REKE VRELO JE 365M. VAŽI ZA NAJKRAĆU REKU EVROPE.

ZOVU JE I REKA GODINA

ima sve što imaju i one mnogo veće svetske reke – veliki, moćni izvor iz koga kulja beličasta voda, jedan ribnjak na desnoj obali, vodenicu na levoj, jednu levu pritoku u vidu bistrog potočića, naselje na levoj obali, dva mosta…

Iznad same rečice nalazi se i istoimeni restoran sa predivnom terasom.

Drina sa rekom Vrelo je u akciji izbora sedam srpskh čuda prirode u organizaciji Turističke organizacije Srbije proglašena za prvu prirodnu lepotu Srbije.

FOTOGRAFIJE VRELA – PROLEĆE – LETO – ZIMA

 

Izvor: www.drina-reka.com

 

(Visited 91 times, 1 visits today)

Last modified: 24/03/2012

Close

Pin It on Pinterest