Visit Sponsor

Objavio 12:54 Bajina Bašta, Drina, Izdvajamo, Tara

Letovanje na planini Tari – Priroda i avantura na jednom mestu

Ako ste ljubitelj planina, netaknute prirode, kristalno čistih jezera i aktivnog odmora, planina Tara je pravo mesto za vas. Ovaj turistički biser Srbije pruža pregršt atrakcija i aktivnosti koje će vas ostaviti bez daha. U nastavku vam predstavljamo čarobni svet Tare i sve što možete doživeti tokom svog letovanja na ovoj prelepoj planini.

Ako ste ljubitelj planina, netaknute prirode, kristalno čistih jezera i aktivnog odmora, planina Tara je pravo mesto za vas. Ovaj turistički biser Srbije pruža pregršt atrakcija i aktivnosti koje će vas ostaviti bez daha. U nastavku vam predstavljamo čarobni svet Tare i sve što možete doživeti tokom svog letovanja na ovoj prelepoj planini.

Vidikovci i pešačke staze

Planina Tara je poznata po svojim brojnim vidikovcima, koji pružaju neverovatne poglede na okolinu. Najpoznatiji i najlepši vidikovac, Banjska Stena, oduzima dah panoramskim pogledom na jezero Perućac i kanjon reke Drine. Osim Banjske Stene, tu su i vidikovci Zelenika, Crnjeskovo, Bilješka Stena, Sjenič, OslušaZelenika je noviji vidikovac završen 2022.godine (nalazi se pored puta Perućac – Mitrovac) i sa njega se pruža predivan pogled na reku Drinu i okolne predele.

Tara obiluje pešačkim stazama koje vode do najlepših vidikovaca, ali i kroz guste šume i divlje predele planine. Bez obzira na vaše planinarsko iskustvo, sigurno ćete pronaći stazu koja vam odgovara.

Jezera i reke

Planina Tara je dom za dva prelepa jezera, Zaovine i Perućac. Jezero Zaovine, smešteno između zelenih obronaka, pruža mogućnosti za kupanje, ribolov i vožnju čamcem. Na Zaovinama se nalazi i malo jezero Spajići, koje je savršeno mesto za opuštanje i uživanje u tišini prirode.

Jezero Perućac, poznato i kao Zeleni biser Tare, obiluje ribom, a u naselju Perućac imate nekoliko restorana a jedan se nalazi i kod plaže na jezeru. U mestu Perućac, ne propustite da posetite vodopad i rečicu Vrelo, koja je najkraća reka u Srbiji.

Reka Drina svojom lepotom doprinosi šarmu i Tare, a njene obale nude mnoge mogućnosti za rekreaciju, ribolov i druženje sa prirodom. 

Aktivnosti i avanture

Planina Tara nudi brojne aktivnosti koje će upotpuniti vaš boravak. Planinarenje, vožnja biciklom i šetnje prirodom omogućavaju vam da istražite sve lepote ove planine.

Planinu možete upoznati i terenskim jahanjem na konju uz vodiča jer na Tari postoje i dva konjička kluba.

Za ljubitelje avanturističkih sportova, kanjoning rekom Račom i rekom Beli Rzav u Zaovinama pruža uzbuđenje i nezaboravne trenutke. Spust čamcima i sup daskom rekom Drinom nudi ne samo avanturu, već i priliku da uživate u predivnom krajoliku. Takođe, možete se odlučiti za atraktivnu vožnju brodom prelepim kanjonom od Perućca do Višegrada, gde ćete imati priliku da vidite čuveni most Mehmed-paše Sokolovića, koji je inspirisao Ivu Andrića da napiše roman „Na Drni ćuprija“ ali i da obiđete Kamengrad.

Na Tari, zahvaljući Nacionalnom parku, možete posmatrati i medvede i divokoze iz sigurnih osmatračnica uz pratnju rendžera. U ponudi je i proveravanje foto-zamki ,  u potrazi za divljim životinjama tarskih šuma. U centru za posetioce na Mitrovcu možete videti i lepu postavku o biljnom i životinjskom svetu koji nastanjuje ovu planinu.

Na Mitrovcu prošetajte Rezervatom prirode Crveni potok gde se lepom stazom kroz šumu, posle destak minuta hoda, stiže do tepih livade.

Ne propustite da u blizini Bajine Bašte obiđete srednjevekovni manastir Rača kao i Kućicu na steni, atrakciju dobro poznatu i van granica Srbije.

Ponuda smeštaja na Tari i u okolini

Planina Tara, pored raznolikih smeštajnih opcija, nudi brojna naselja i lokacije za uživanje u letnjem odmoru.

Kaluđerske Bare nude dobar izbor hotela, apartmana i planinskih kuća za sve vrste turista. Mitrovac, poznat kao dečiji grad, nudi solidan izbor smeštaja u apartmanima, vikendicama i brvnarama i idealno je mesto za porodične avanture u prirodi. Zaovine, sa svojim čistim jezerom, idealne su za ljubitelje vodenih sportova i ribolova, a smeštaj obuhvata apartmane, brvnare i vikendice.

Račanska Šljivovica, Osluša, Sokolina, Predov Krst i Rastište pružaju mirniji odmor u okrilju netaknute prirode, sa brojnim planinskim kućama i vikendicama. U Kremnima, prelepoj visoravni Tare, poznatoj po prorocima Tarabićima, posetioci mogu pronaći udobne apartmane, brvnare i jedan hostel.

Mokra Gora, poznata po Šarganskoj osmici i Drvengradu, privlači mnoge turiste svojim jedinstvenim smeštajnim kapacitetima, uključujući tradicionalne brvnare i vikendice. Bajina Bašta, smeštena na obali Drine, pruža širok izbor smeštaja, od hotela, hostela, do apartmana i vikendica smeštenih u blizini reke Drine. Na jezeru Perućac možete iznajmiti splavove za odmor ali i apartmane, kuće za odmor  i vikendice u naselju.

Bez obzira na to gde odlučite da odsednete na planini Tari, uživaćete u prelepim pejzažima, šumskim stazama i nezaboravnim pogledima. Posetite ovo čarobno mesto i otkrijte zašto je Tara jedna od najlepših planinskih destinacija u Srbiji.

(Visited 384 times, 1 visits today)

Last modified: 25/03/2023

Close

Pin It on Pinterest