Visit Sponsor

Objavio 13:02 Sela, Život

Kuda sa krajputašima

Krajputaši

Pune tri godine traje spor između potomaka ratnika iz Zaglavka i Radomira Joksića, na čijem su imanju pored asfaltnog puta Bajina Bašta – Užice postavljeni krajputaši sa uklesanim imenima meštana ovog sela podno Kadinjače, koji svoje kosti ostaviše na bojištima u Srbiji i van nje od 1876. do 1918. godine. privatnom posedu održavaju parastosi i pale sveće.

– Od izvesnog Vidosava Petkovića 2006. godine kupio sam i uknjižio bez ikakvog tereta imanje sa starim oronulim kućerkom. Smatram neprikladnim da se pale sveće na mestu gde planiram da izgradim stambene objekte za sinove – objašnjava Joksić i dodaje da je Mesnoj zajednici Zaglavak predložio da reše ovaj problem izmeštanjem krajputaša na drugu lokaciju.

Mesna zajednica je početkom 2007. godine potomcima naložila da u roku od 15 dana uklone krajputaše i postave ih na svojim parcelama pored puta, u protivnom MZ će to uraditi sama i spomenike preseliti na seosko groblje u centru naselja. Nezadovoljni ovakvim rešenjem potomci su zatražili stručno mišljenje Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Kraljevu koji u odgovoru navodi da „mesto na kojem su postavljeni krajputaši nisu nadgrobni spomenici sa posmrtnim ostacima, već spadaju u kategoriju spomen-obeležja te im nije mesto na groblju“. spadaju u kategoriju spomen-obeležja te im nije mesto na groblju“. Direktorka kraljevačkog Zavoda Gordana Tošić konstatuje da na osnovu uvida na terenu potencijalno mesto za dislokaciju krajputaša postoji, ali da je neophodna koordinacija. Kako do usaglašavanja nije došlo, Radomir Joksić podnosi tužbu protiv MZ i sedam potomaka ratnika, Milisava Timotojevića, Miluna i Milorada Jovanovića iz Užica, Mihaila Stojića, Miliju Kovačevića, Miloša i Milomira Timotijevića iz Zaglavka. podneo novu Okružnom sudu u Užicu

– Sve se moglo izbeći i rešiti na ljudski način.Neki od potomaka ne znaju gde su im grobovi očeva i majki, a sada pale sveće nekim svojim precima. To rade sve u inat meni, jer dok nisam pokosio i sredio taj deo parcele, spomenicima niko nije godinama prilazio – veli Joksić. godinama prilazio – veli Joksić. INAT PUKOVNIK u penziji Milun Jovanović, koji govori u ime svih tuženih, takođe je mišljenja da je u pitanju inat ali – Joksića. On dodaje da je država pre 40 godina, prilikom rekonstrukcije puta, izmestila krajputaše na sadašnju lokaciju i da potomci ne mogu biti tuženi.
Objavljeno na sajtu novosti.rs »

(Visited 185 times, 1 visits today)

Last modified: 26/03/2012

Close

Pin It on Pinterest