Visit Sponsor

Objavio 18:20 Izdvajamo, Tara

Japanci pre roka pošumili Taru

Kada je japanska kompanija „Tošiba“, početkom oktobra, simboličnom sadnjom 67 stabala četinara započela obnovu šuma u Zaovinama, koje su pre dve godine uništene u katastrofalnim požarima, obećano je da će do kraja novembra, sa 7.500 sadnica omorike, smrče i bora pošumiti čak tri hektara. I, u okviru akcije „Tošiba ume da posadi šume“, Japanci su održali reč – pre planiranog roka!

Posao je okončan u saradnji za zaposlenima u Nacionalnom parku, koji vode akciju saniranja požarišta pod nazivom „Zelena vizija Tare“, a sadnji na nepristupačnom terenu – na sedam privatnih parcela porodica Jezdić, Mićić, Đurić i Marić – pogodovali su jedino optimalni vremenski uslovi.

– „Tošiba“ je ovaj poduhvat finansirala, a 15 naših radnika, predvođeno inženjerom Nebojšom Mitrovićem, obavilo je sadnju. Zahvaljujući ovoj donaciji, započeli smo obiman i dugotrajni projekat obnove požarima narušenog ekosistema Tare – kaže Milica Tomić, pomoćnik direktora Nacionalnog parka.

Podsetimo, u leto 2012, na Tari je u požarima nestalo više od hiljadu hektara kvalitetnih šuma, pa je japanska kompanija ovaj biser Srbije uvrstila u svoju globalnu akciju sadnje milion i po stabala širom sveta – do 2025. – osmišljenu zarad umanjenja posledica globalnog zagrevanja i očuvanja biodiverziteta na planeti.

(Visited 32 times, 1 visits today)

Last modified: 13/11/2014

Close

Pin It on Pinterest