Visit Sponsor

Objavio 12:02 Bajina Bašta, Drina

Hiljade kubika smeća ostale posle poplave

Decembarske katastrofalne poplave su, sem ogromne štete, iza sebe ostavile i hiljade kubika smeća u priobalju Drine. Drveće „okićeno“  plastičnim kesama i otpad svih vrsta su obale, kojima se svet divi, pretvorili u slike iz nekog horor filma. Takva situacija je naterala čelnike Bajine Bašte da već sad razmišljaju o budućoj turističkoj sezoni i manifestacijama na Drini koje neće imati svrhu ako se priobalje ne očisti. I u Ljuboviji najavljuju da će se uskoro pozabaviti ovim gorućim problemom.

– Drina mnogo znači, ne samo za našu opštinu već za čitav region.  Zato je nezamislivo da sa ovakvim priobaljem dočekamo turističku sezonu. Ako ne uklonimo sav otpad sa njenih obala, postavlja se pitanje da li ima smisla organizovati bilo kakvu manifestaciju na vodi, između ostalih, i čuvenu Drinsku regatu – kaže Miloje Savić, prvi čovek opštine Bajina Bašta.

Savić dodaje da su za to u opštini krenuli sa pripremama da se ovaj veliki i skup posao što pre obavi. U opciji su tri rešenja. Prvi je da posao bude obavljen u okviru projekta javnih radova.

– Konkurisali smo sa projektom čišćenja priobalja kod Nacionalne službe za zapošljavanje. Procena je da je vrednost poslova oko osam miliona dinara, a bilo bi angažovano oko 40 radnika sa mehanizacijom. Računamo da bi posao završili za tri meseca – smatra Savić.

On kaže da predstoji razgovor i sa odgovornima u „Srbijavodama“, „Drinsko-limskim elektranama“ i Ministarstvom za zaštitu životne sredine da projekat čišćenja priobalja postane deo programa „Očistimo srbiju“, što bi bila druga moguća opcija.

– Treća je da, ako prve dve propadnu, sve uradimo sami sopstvenim sredstvima. U svakom slučaju 50-ak kilometara obale Drine, koliko protiče kroz našu opštinu, mora biti očišćeno na vreme, inače možemo sa turističkom sezonom da se pozdravimo – ističe Savić.

Jugosalv Trijić

Izvor: Dnevni list BLIC

(Visited 18 times, 1 visits today)

Last modified: 26/03/2012

Close

Pin It on Pinterest