Visit Sponsor

Objavio 16:40 Bajina Bašta, Drina

Evakuacija u Ljuboviji i Prijepolju

Nekoliko stotina ljudi do sada evakuisano sa područja ugroženih poplavama, zbog porasta vodostaja reka u slivu Save, kao i vodostaja Lima, koji je u stalnom porastu. Najugroženije područje Ljubovije. Vatrogasno-spasilačke ekipe na terenu.

Zbog poplava u Prijepolju, Priboju, Ljuboviji i Loznici evakuiše se stanovništvo iz najugroženijih naselja. Do sada je sa tih područja evakuisano nekoliko stotina ljudi.

U opštini Ljubovija, evakuisano oko je oko 400 domaćinstava, poplavljeno je na hiljade hektara obradivih površina, a reka se izlila 40 kilometara duž obale. Vrtići i škole u ovoj opštini ne rade. Međutim, Drina kod Ljubovije stagnira, a raste u lozničkoj opštini.

U naseljima Vagan, Kašice i Stara Ljubovija, u okolini Ljubovije, isključena je struja, a voda nije za piće, već se koristi kao tehnička.

Angažovana je mehanizacija i stanovništvo radi na podizanju brane od džakova sa peskom kod Đurinovačkog potoka, a pod vodom je i motel u Ljuboviji.

U prekidu je saobraćaj na putu Ljubovija-Rogačica iz pravca Bajine Bašte, i magistralni put Ljubovija-Mali Zvornik, kod mesta Crnča, iz pravca Šapca.

Na terenu je specijalni tim za poplave iz Beograda. Pomoć stiže i iz Sremske Mitrovice i Šapca.

Zbog naglo povećanog vodostaja Drine, čiji nivo i dalje raste, proglašena je vanredna situacija u priobalnom pojasu duž čitavog toka reke u lozničkom kraju. Lozničko naselje Vranjevo trenutno je najugroženije.

U Lozničkoj opštini, od sela Gornje Koviljače do Novog sela, gde je trenutno najkritičnije, ima oko 3.000 stanovnika, ali nije poznato koliko je do sad evakusiano. Nema prognoze kada bi Drina u tom predelu mogla da stagnira.

Kritično i u Prijepolju

Lim je u Prijepolju dostigao najviši nivo u poslednje tri decenije. Iz 70 poplavljenih kuća evakuišu se ljudi. Od juče su, u toj opštini, pod vodom kuće i saobraćajnice. Najugroženija naselja su Brodarevo i Zalug.

Načelnik sektora za vanrednu situaciju Predrag Marić rekao je da je nivo Lima na tom mestu trenutno u stagnaciji, ali da se očekuje porast.

U Polimlju je u prekidu put ka Ivanju, a četiri mosta su zatvorena za saobraćaj. Lim preti da se izlije i na magistralu ka granici sa Crnom Gorom, u Strugovima, javlja reporter RTS-a.

Vatrogasno-spasilačke ekipe su na terenu i pomažu meštanima u ugroženim naseljima.

Protok Drine na brani Hidroelektrane Perućac 11 puta je veći od uobičajenog, a prema prognozama, biće premašen.

Dramatično je noćas bilo i u Višegradu, gde se Drina izlila u naselja u priobalju i gotovo zahvatila lukove čuvene „Na Drini ćuprije“. Vrh plavnog talasa je prošao i veruje se da narednih dana neće biti novih poplava.

I na Hidroelektrani „Višegrad“ zabeležen je rekordan protok vode. Poplava ima i u Hercegovini.

Vanredno stanje proglašeno je na području opštine Goražde zbog obilne kiše i povećanja vodostaja Drine koja se izlila.

Izvor: RTS

(Visited 55 times, 1 visits today)

Last modified: 26/03/2012

Close

Pin It on Pinterest