Visit Sponsor

Objavio 12:08 Bajina Bašta, Tara

ENGLEZI O SRBIJI: Jedna od najbolje čuvanih turističkih tajni

_MG_3574Martin Njumen, novinar britanskog Mirora, nakon puta kroz Srbiju, preneo je svoje utiske u reportaži objavljenoj na sajtu pomenutog lista

Srbija je jedna od najbolje čuvanih turističkih tajni u Evropi, napisao je u reportaži o našoj zemlji novinar britanskog “Mirora” Martin Njumen.

Vozač grupe ih je dovezao na zapad Srbije kako bi obišli planine i otišli na godišnju regatu u Bajinoj Bašti. Nakon što je minibus stao na opasnoj uzbrdici, Njumenov vodič Đina rekla je da će odatle ići pešice. U dolini ispod njih, videli su manastir Pustinja, za koji novinar kaže da je najbliži pojmu svetilište “od svih mesta na koje možete otići”.

Njumen je primetio da bi ribarska kuća na kamenu trebalo da bude ponos tog kraja, ali je, po njegovom mišljenju, Srbi uzimaju zdravo za gotovo. Strancima je mnogo zanimljivija. Duž puta do Nacionalnog parka Tara, obilazili su mnoge restorane u kojima su dobijali hrane u izobilju.
– Sto je bio prepun sveže pripremljenih, uglavnom lokalnih proizvoda i divnih hlebova sa salatama, uz beskrajni niz mesa spremljenog na roštilju. Glavni među ovim delikatesima bili su ćevapčići, štapići od mlevenog mesa, slični grčkom kofteu.

Nakon dolaska u udobnu planinsku kolibu na Zlatiboru, domaćini su ih ponudili rakijom, koja bi, kako kaže Njumen, “ošamutila i slona”. Ujutru su pošli Šarganskom osmicom do Drvengrada, a zatim i ka obližnjem vrhu Tornik.

Sledećeg dana su krenuli za Beograd. Njumen ga opisuje kao grad prepun “prelepih stambenih zgrada, muzeja i crkava”. Preporučuje ručak na nekom od restorana na vodi duž obale Save, s obzirom na to da je pogled odličan. Smatra da bi trebalo posetiti i hram Svetog Save, Kalemegdansku tvrđavu, Kuću cveća, a vredi istražiti i rimske ruševine.

Primećuje da vlada kombinacija starih zgrada sa rustičnim šarmom i modernih barova, restorana, butika i noćnih klubova, u kojima je naučio neke od najboljih plesnih koraka Balkana.

Naime, iznenađen je odličnim stilom oblačenja Beograđana, uprkos niskoj prosečnoj plati. Oduševljen hranom, otkrio je i da je veliki broj kolača i slatkiša odraz uticaja Otomanskog carstva.

Zaključio je da je Beograd potpuno formirana destinacija sa odličnim sadržajima, naročito mestima za jelo i izlaske, a izvan grada postoje znaci laganog buđenja turizma u Srbiji jer Srbi konačno prihvataju svoja prirodna blaga.

(Telegraf.rs / Izvor : Mirror)

(Visited 17 times, 1 visits today)

Last modified: 08/05/2014

Close

Pin It on Pinterest