Visit Sponsor

Objavio 12:32 Bajina Bašta

Drina čeka splavare

leto na Drini, u Bajinoj Bašti, ove godine biće u znaku tri velike regate. Prvo će se na reci naći osobe sa invaliditetom, a zatim i studenti.

Živopisni gradić podno Tare u poslednjih nekoliko godina postao je pravi regataški centar Srbije, a Drina reka koja tokom leta okuplja na desetine hiljada ljubitelja njenih talasa.

Leto na Drini će i ove godine biti u znaku tri regate, a prva je na programu 30. juna kada startuje regata „Sve je moguće“, za osobe sa invaliditetom.

– Ova manifestacija, koju organizujemo četvrti put, umnogome doprinosi promociji tolerancije i jednakosti među ljudima i jedinstvena je u Evropi – ističe Branko Stevanović, direktor Sportsko-turističkog centra „Bajina Bašta“.

Regata traje dva dana uz druženje, zabavu i pre svega uživanje u prelepoj reci. Logorska vatra, rekreacija, sportske igre i zabava sastavni su deo atmosfere u kampu koji se formira specijalno za ovu manifestaciju. Drugog dana, od Perućca do ušća Rače u Drinu, najlepšom rekom Evrope ploviće osobe sa invaliditetom, uz druženje, veselje i nezaobilazne trubače.

Od 12. do 15. jula traje „Studentska regata“ koja se održava po drugi put i predstavlja pravu uvertiru za veliku „Drinsku regatu“. Trodnevni program je prilagođen studentima.

– Kupanje na jezeru Perućac, „Igre bez granica“, vožnja brodom, izleti, spust čamcima i sve to začinjeno studentskim žurkama, dovoljno su dobri razlozi za učešće na „Studentskoj regati“ – uveren je Stevanović.

Potom je od 19. do 21. jula na programu „Regata nad regatama“.

– „Drinska regata Bajina Bašta 2012“ imaće svoje 19. izdanje. Trodnevna regata najposećeniji je događaj u zapadnoj Srbiji i centralna letnja manifestacija na vodi. Prvog dana organizuju se „Perućački maraton“, takmičenje u plivanju i takmičenje u pripremanju riblje čorbe pored rečice Vrelo. Narednog dana na programu su „Takmičarska regata“ od Perućca do Bajine Bašte i skokovi u vodu sa Drinskog mosta koji povezuju Bajinu Baštu i Skelane u Republici Srpskoj. Na platou ušća Rače u Drinu održava se muzička manifestacija „Most-fest“, a na gradskom trgu Sajam zdravlja i rekreacije.

Trećeg dana Drina će proključati od posetilaca iz zemlje i inostranstva. Start regate je u Perućcu, a cilj u 25 kilometara udaljenoj Rogačici. Biće to jedinstveno višečasovno uživanje na talasima, a u večernjim satima sledi nastavak „Most-festa“. Poslednjeg dana manifestacije na gradskom trgu održava se predtakmičenje mladih trubačkih orkestara iz zapadne Srbije, posle čega će najbolji izboriti odlazak na Sabor trubača u Guči.

JOŠ TRI REGATE

OSIM regata u Bajinoj Bašti, tokom leta se na Drini održavaju još tri istovetne manifestacije u Ljuboviji, Malom Zvorniku i Loznici. Pored bajinobaštanske najatraktivnija je svakako ljubovijska regata od Rogačice do Ljubovije, koja se održava 14. jula.

MEĐU NAJPOSEĆENIJIM – U SRBIJI se u toku godine organizuje oko 1.500 raznih turističkih manifestacija, a bajinobaštanska „Drinska regata“ je zvanično uvršćena među tri najbolje. Od nje velike koristi ima lokalna privreda, pa bi trebalo da traje duže. Valjalo bi je unaprediti novim sadržajima, sa bogatijim kulturno-zabavnim i muzičkim programom, sajmovima rakije, izložbama. Sve to puno košta, pa treba pronađi strateškog partnera i dobre sponzore – smatra Stevanović.

Izvor vesti: Večernje novosti

(Visited 14 times, 1 visits today)

Last modified: 29/08/2012

Close

Pin It on Pinterest